Rama: Opozicija čini političko samoubistvo

Opozicija tvrdi da neće učestvovati na izborima te da će se nastaviti boriti protiv Rame i njegove vlade (EPA)

Albanski premijer Edi Rama, komentirajući izjavu predsjednika Ilira Mete o tome da je nakon njegove uredbe o odgađanju lokalnih izbora svaki pokušaj da se oni provedu imaginaran, izjavio u utorak da ne postoji ni najmanja šansa da izbori ne budu održani 30. juna, prenosi portal a1on

Govoreći o stavu Mete da nije smio dozvoliti održavanje izbora na kojima bi, zbog bojkota opozicije, učestvovala samo jedna stranka, Rama je rekao da se oni koji žele biti izabrani trebaju prijaviti za učešće na izborima.

“Odluka opozicije da ne učestvuju na izborima spektakularno je političko samoubistvo, ali mi ne možemo ništa uraditi u vezi s time. Nema šanse da se dogodi ono o čemu oni pričaju, odnosno, ‘nisam spreman za takmičenje, pa ti nećeš ući na stadion’. Najvažnije za nas jest da provedemo ovaj proces na korektan način. Svako ima izbor da odluči želi li se prijaviti za učešće na izborima ili ne”, istakao je Rama. 

Nastavljena priprema izbora

U vezi s procedurom za opoziv predsjednika Mete rekao je da ona treba biti realizirana do kraja, a Metino odgađanje izbora nazvao je “institucionalno-ustavnom nesrećom”.

Albanski predsjednik prije dvije sedmice poništio je uredbu o održavanju lokalnih izbora u toj zemlji, zakazanih za 30. juna, navodeći da je takvu odluku donio zbog masovnih protesta opozicije i potencijalne opasnosti od izbijanja građanskog sukoba.

Ujedinjena albanska opozicija, na čelu s Demokratskom strankom Lulzima Bashe, ponovila je stav da neće učestvovati na izborima te da će se nastaviti boriti protiv Rame i njegove vlade.

Centralna izborna komisija, i pored odluke predsjednika o odgađanju izbora, nastavila je s procesom pripremanja izbora, dok je vladajuća koalicija Alijansa za evropsku Albaniju, predvođena Ramom, nastavila s predizbornom kampanjom.

Izvor: Agencije