Lekaj: Mnogi Albanci u Hrvatskoj se izjašnjavaju kao Hrvati ili Bošnjaci

Ermina Lekaj Prljaskaj
Lekaj Prljaskaj kaže da je formirana i grupa prijateljstva koja se zove Kosovo-Hrvatska (Patrik Macek / PIXSELL)

Zastupnica albanske manjine u Hrvatskom saboru, Ermina Lekaj Prljaskaj, izjavila je kako se pretpostavlja da u Hrvatskoj živi blizu 30.000 Albanaca, ali da je tek približno 19.000 njih registrirano, dok su se ostali, zbog procedure za dobivanje državljanstva ili ekonomskih razloga, izjasnili kao Hrvati ili muslimani (Bošnjaci).

Prema njezinim rečima, većina Albanaca koji žive u Hrvatskoj koncentrirana je u Zagrebu, ali ih je veliki broj i u priobalnim područjima, prenosi Tanjug.

Uglavnom se, kaže, bave zanatskim poslovima.

Grupa prijateljstva ‘Kosovo-Hrvatska’

Ona je gostujući u emisiji “Suočavanje” na RTV Dukagjini rekla da je formirana grupa prijateljstva koja se, kako je kazala, zove “Kosovo-Hrvatska”.

U Prištini je, kako je rekla, predsjednik te grupe prijateljstva Avdullah Hoti, dok je u Hrvatskoj to Ivan Čelić, koji želi pojačati suradnju Zagreba i Prištine.

Ona kaže da u 17 škola u Hrvatskoj postoji dodatna nastava na albanskom jeziku, ali je dodala i da im nedostaju nastavnici.

Izvor: Agencije


Povezane

Bošnjačko nacionalno vijeće u Srbiji traži reviziju Akcionog plana za ostvarivanje prava nacionalnih manjina, koji je dio pregovaračkog poglavlja te zemlje sa Evropskom unijom. Nezadovoljni su, između ostalog, procentom zastupljenosti Bošnjaka u javnom sektoru, iako im je Ustavom Srbije zagarantiran adekvatan broj pozicija. Više detalja u priči novinara Al Jazeere Emira Skenderagića.

Published On 05 May 2019
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO