Haradinaj: ‘Humanitarna katastrofa’ je planirani scenarij

Ramush Haradinaj je ocijenio da postoji tendencija da se Kosovo prisili da zatvori oči pred krijumčarenjem (EPA)

Premijer Kosova Ramush Haradinaj izjavio je u utorak da su upozorenja da sjeveru Kosova prijeti humanitarna katastrofa “planirani scenarij”.

On je rekao da je Vlada Kosova svjesna takvog “plana improvizacije humanitarne krize” i da ima dokaze da određene osobe kriju prehrambene proizvode kod kuće.

“Imamo dokaz o tom scenariju, o ljudima koji su uključeni. Nećemo dozvoliti da propustimo bilo kakve proizvode jer su građani Kosova”, kazao je Haradinaj na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade Kosova, prenosi RTK na albanskom jeziku.

On tvrdi da se “aktiviranje tog scenarija” planira u četvrtak, dodaje Klan Kosova.

Haradinaj je ocijenio da postoji tendencija da se Kosovo prisili da zatvori oči pred krijumčarenjem.

‘Moguć transport narkotika i oružja’

“Ne smijemo to dozvoliti, ne zbog bilo kakvog prehrambenog proizvoda, već zato što krijumčari mogu nositi narkotike i oružje”, naveo je Haradinaj, prenosi Tanjug.

Prema pisanju beogradske Politike, žitelji četiri opštine na sjeveru Kosova – Kosovska Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok – nalaze se na korak od humanitarne katastrofe, jer u prodavnicama nedostaje osnovnih životnih namirnica.

List podsjeća da sedam mjeseci od kako je Vlada Kosova uvela 100-postotne takse na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine, oko 400 privatnika, vlasnika radnji s prehrambenom robom, planira zatvoriti ove objekte jer su im rafovi prazni, a već nekoliko dana im ne stižu mlijeko i mliječni proizvodi, kao ni ulje, šećer i so.

Izvor: Agencije