EU izdvaja 14,8 miliona eura za migrante u BiH

U posljednjih mjesec dana porastao je broj migranata koji ulaze u BiH (Arhiva)

Evropska unija izvijestila je da će izdvojiti 14,8 miliona eura za migrante i izbjeglice u Bosni i Hercegovini, od čega je 13 miliona eura namijenjeno za ilegalne migracije.

Iznos od 13 miliona eura bit će dodijeljen kao podrška za upravljanje migracijama, o čemu je potpisan provedbeni sporazum s Međunarodnom organizacijom za migracije – IOM.

Preostalih 1,8 miliona eura namijenjeno je za humanitarnu pomoć, saoćila je Delegacija EU-a u Bosni i Hercegovini.

Evropski komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn pozvao je vlasti da koordiniraju pristup prema pitanju migracija.

“Kao što se navodi u nedavnom Mišljenju Evropske komisije, potrebno je da vlasti Bosne i Hercegovine osiguraju efikasnu koordinaciju kapaciteta za upravljanje granicama i migracijama na svim nivoima, kao i funkcioniranje sistema azila, što je nužno kako bi zemlja u potpunosti iskoristila znatnu pomoć EU-a, i to u interesu izbjeglica i migranata, kao i lokalnih zajednica”, navodi se u njegovoj izjavi.

Istovremeno je evropski komesar za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama Christos Stylianides rekao kako vlasti moraju zadovoljiti humanitarne potrebe migranata.

Smještaj za 5.000 izbjeglica i migranata

“Unija je posvećena pružanju pomoći onima kojima je pomoć najpotrebnija te zadovoljavanju osnovnih potreba izbjeglica i migranata u Bosni i Hercegovini, kao dopune naporima domaćih vlasti. Važno je da dobrobit izbjeglica i migranata bude u fokusu prilikom odlučivanja o lokacijama i kvaliteti prihvatnih centara”, kazao je on.

Na temelju rezultata prethodne pomoći, ovim sredstvima će se osigurati smještaj za oko 5.000 izbjeglica, tražitelja azila i migranata, omogućiti pristup zdravstvenim uslugama i zaštiti te pružiti pomoć onima koji borave van prihvatnih centara.

Od 2007. godine EU je osigurala pomoć Bosni i Hercegovini u vrijednosti od 44,8 miliona eura u oblasti migracija i upravljanja granicama kroz Instrument pretpristupne pomoći.

Iz EK-a su naveli da novu lokaciju u mjestu Vučjaku kod Bihaća, na kojoj vlasti Unsko-sanskog kantona smještaju migrante, EU ili Ujedinjeni narodi smatraju neodgovarajućom.

U posljednjih mjesec dana porastao je broj migranata koji ulaze u Bosnu i Hercegovinu, koji se masovno pokušavaju preko USK-a dokopati Hrvatske i dalje nastaviti prema zemljama EU-a.

Izvor: Agencije