Sud BiH: Sretko Pavić osuđen na 13 godina zatvora zbog zločina u Prijedoru

Presuda Sretku Paviću odnosi se na zločine protiv nesrpskog civilnog stanovništva na području opštine Prijedor (Al Jazeera)
Presuda Sretku Paviću odnosi se na zločine protiv nesrpskog civilnog stanovništva na području opštine Prijedor (Al Jazeera)

Nakon održanog glavnog pretresa Sud Bosne i Hercegovine u krivičnom predmetu protiv optuženog Sretka Pavića danas je donio prvostepenu presudu kojom je optuženi proglašen krivim za zločin protiv čovječnosti.

Sud je Paviću izrekao kaznu zatvora u trajanju 13 godina. 

Nakon izricanja presude Sud je donio rješenje kojim se Paviću određuje mjera zabrane uz privremeno oduzimanje svih putnih isprava i zabranu izdavanja novih, kao i zabranu korištenja lične karte za prelazak državne granice.

Kršenje međunarodnog prava

Kako je saopćeno iz Suda Bosne i Hercegovine, Pavić je proglašen krivim jer je u vrijeme ratnog stanja u toj državi, u okviru širokog i sistematskog napada Vojske i Policije Srpske Republike Bosne i Hercegovine, a potom Republike Srpske, usmjerenog protiv nesrpskog civilnog stanovništva na području općine Prijedor, od juna do septembra 1992, znajući za takav napad i da njegove radnje čine dio tog napada, u svojstvu pripadnika Volarske čete, koja je bila u sastavu Šestog ljubijskog bataljona 43. prijedorske motorizovane brigade Vojske Republike Srpske, suprotno pravilima međunarodnog prava, počinio progon civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti zbog njihove nacionalne i vjerske pripadnosti, i to ubistvom.

Izvor: Agencije


Povezane

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini predstavila je Izvještaj o upravljanju predmetima ratnih zločina u postupku pred Tužilaštvom BiH. Istaknuto je da se predmeti ratnih zločina sporo procesuiraju uprkos raspoloživim resursima koji se ne koriste racionalno. Ukoliko ovom brzinom nastavi da rješava predmete ratnih zločina na kojima radi, Tužilaštvu BiH će za njihovo okončanje trebati […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO