Republika Srpska odustala od formiranja rezervnog sastava policije

Jedinice za podršku Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske promijenit će naziv u Žandarmerija”, koja će biti dopunjena aktivnim sastavom MUP-a, uglavnom mladim policajcima koji su policijsko obrazovanje stekli na Policijskoj akademiji.

“Ministarstvo je odlučilo da reorganizuje svoje interventne snage radi bržeg i efikasnijeg odgovora na bezbjednosne izazove sa kojima se suočavamo u RS-u, uključujući i veliki broj ilegalnih migranata. Na ovaj način smatramo da MUP sa dobro opremljenim, profesionalno obučenim i specijalizovanim snagama može da odgovori na bezbjednosne izazove u budućem periodu, koji će biti stavljeni pred policiju”, navodi se u saopćenju MUP-a RS-a, koje prenosi Anadolija.

Ponovno razmatranje u budućnosti

Navodi se i da, s obzirom na to da je za uspostavljanje rezervnog sastava policije potreban duži period i sredstva u smislu provođenja konkursnih procedura i selekcije, opremanja uniformama i drugom pripadajućom opremom, kao i vrijeme za adekvatnu obuku da bi se rezervni sastav policije stavio u funkciju, iz Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima RS-a, koji je u proceduri na Narodnoj skupštini RS-a, povlače članove koji se odnose na rezervni sastav policije.

“U budućem periodu Ministarstvo unutrašnjih poslova će ponovo razmotriti potrebe i mogućnosti za uvođenje rezervnog sastava policije u strukture Ministarstva”, navodi se u saopćenju.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

U Bosni i Hercegovini još jedan izazov prijeti da preraste u problem – mogućnost uvođenja rezervnog sastava policije u jednom dijelu zemlje, na šta u drugom najavljuju da će odgovoriti istom mjerom. Narodna skupština RS-a u proceduri je da promijeni legislativu, koja omogućava rezervni policijski sastav. U FBiH to zabrinuto posmatraju i kažu da neće […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO