Srbija više nije na sivoj listi FATF-a

Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je da je Srbija na najvišem političkom nivou posvećena borbi protiv pranja novca i financiranja terorizma (Tanjug)

Vlada Srbije saopštila je da se Srbija zvanično više ne nalazi na listi država FATF-a (Financial Action Task Force) sa strateškim nedostacima u oblasti borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma (tzv. sivoj listi).

Kako se navodi u saopštenju, na zasedanju održanom u Orlandu, u Sjedinjenim Američkim Državama, “FATF je pozdravio značajan napredak Srbije na unapređenju sistema sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma, i ukazao da je Srbija ojačala mehanizme u tom domenu”, kao i da je uložila velike napore u sprovođenju Akcionog plana FATF-a u cilju da ispravi nedostatke u tehničkom i strateškom smislu.

Uzimajući to u obzir, Srbija nije više pod monitoringom FATF-a u okviru daljeg usklađivanja sa standardima u oblasti sprečavanja pranja novca i finansiranje terorizma.

Na sednici na kojoj se raspravljalo o izveštaju o napretku Srbije, ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je da je Srbija na najvišem političkom nivou posvećena borbi protiv pranja novca i finansiranje terorizma, što je prepoznao i FATF.

Kuburović: Doneto više od 60 propisa

“Ovaj proces je rezultovao u pozitivnom i opipljivom napretku, kao što je pokazao izveštaj zajedničke Grupe za Evropu i Evroaziju, kojoj želim da izrazim svoju zahvalnost i uputim sve pohvale za njihov naporan rad na izradi tačnog i objektivnog izveštaja”, rekla je Kuburovićeva.

Ona je dodala da je uložen veliki rad u proteklih godinu dana – 12 zakona je stupilo na snagu, izrađeni i usvojeni su potpuno novi zakonski propisi, doneseno je više od 60 propisa, smernica i drugih dokumenata, a formirane su i nove institucije, kao što je Uprava za igre na sreću i promenjena je struktura postojećih institucija.

“Naš Koordinacioni tim za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma, na čijem čelu se nalazi potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, obezbedio je da sve zainteresovane strane posvete odgovarajuću pažnju pitanjima vezanim za ovu oblast, a posebno onima određenim u FATF Akcionom planu“, istakla je ministarka pravde.

Ona je ukazala i da su najnovije izmene Krivičnog zakonika otišle korak dalje od zahteva u FATF-a Akcionom planu, što je “obezbedilo punu usklađenost s najvišim međunarodnim standardima u borbi protiv terorizma, kao što je Međunarodna konvencija o suzbijanju finansiranja terorizma.

Ministarka Kuburović je ponovo istakla da Srbija ostaje na najvišem političkom i institucionalnom nivou posvećena daljem unapređenju mehanizama za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma i ukazala da će nova Nacionalna strategija za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma biće usvojena do kraja godine, dodaje se u saopštenju iz Vlade Srbije.

Izvor: Agencije