U Crnoj Gori od jeseni trgovine i supermarketi ne rade nedjeljom

Prema novom zakonu, veliki trgovački centri u Crnoj Gori neće raditi nedjeljom (Facebook)
Prema novom zakonu, veliki trgovački centri u Crnoj Gori neće raditi nedjeljom (Facebook)

Trgovine i supermarketi u Crnoj Gori od jeseni neće raditi nedeljom, pošto je parlament usvojio izmene i dopune Zakona o unutrašnjoj trgovini.

Ovaj zakon počet će da se primenjuje na jesen, odnosno tri meseca od dana objavljivanja u Službenom listu.

Vlada je početkom marta utvrdila predložene izmene i dopune zakona kojim se zabranjuje trgovina na veliko i malo nedeljom i praznicima, izuzev u prodajnim objektima ili mestima u kojima je to neophodno, zbog obezbeđenja životnih potreba građana.

Izuzeci od pravila

Skupština je usvojila amandman kojim su propisane vrste prodajnih objekata koji će imati mogućnost rada nedeljom i praznicima, među kojima su apoteke, specijalizovane prodavnice ili kiosci za prodaju hleba, pekarskih proizvoda i kolača, cveća, suvenira, štampe i sredstava za zaštitu bilja ili pogrebne opreme.

Nedeljom i praznicima moći će da rade i benzinske stanice i prodavnice za trgovinu na malo u okviru njih, pijace, štandovi odnosno tezge, vitrine i automati izvan pijaca i pokretne prodavnice, kao i prodavnice, kiosci i automati unutar zatvorenih područja autobuskih i železničkih stanica, aerodroma i luka.

Među izuzecima su i štandovi i kiosci u kojima se prodaje roba za vreme održavanja priredbi, festivala i manifestacija, sajmova i javnog prikazivanja kinematografskih dela, kao i skladišta za trgovinu na veliko.

Izvor: Agencije


Povezane

U Podgorici je održan skup vjernika Srpske pravoslavne crkve, s kojeg je zatraženo od crnogorske vlade da odustane od usvajanja izmjena zakona o vjerskim zajednicama jer, kako kažu, stvara razdor i mržnju. Vladi je poručeno i da neće moći provesti namjeru o vraćanju u državno vlasništvo vjerskih objekata, izgrađenih prije 1918. godine. Prijedlog zakona našao […]

Vlada Crne Gore planira zabraniti uporabu jednokratnih plastičnih kesa u toj zemlji. Dok u Vladi vjeruju kako bi ovo moglo značajno utjecati na rješenje problema otpada i zaštite okoliša u Crnoj Gori, dio javnosti brine hoće li i koliko građani to poštivati, a država primjenjivati.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO