Odgođen samit zvaničnika Srbije i Kosova u Parizu

Kosovo insistira da u daljnjem posredovanju ključni sudionik bude SAD (EPA)

Samit u Parizu, na kojem su se početkom jula trebali sastati najviši predstavnici Srbije i Kosova uz posredovanje predsjednika Francuske Emmanuela Macrona i njemačke kancelarke Angele Merkel, odgođen je, objavio je Deutsche Welle (DW), pozivajući se na službu za medije njemačke vlade.

“Tačno je da će sastanak najavljen za 1. juli biti odgođen”, navodi se u odgovoru pres-službe Vlade Njemačke na upit DW-a, prenosi agencija Fena.

Dodaje se da “Njemačka i Francuska ostaju u bliskom kontaktu s Kosovom i Srbijom”, uz napomenu da ta služba Vlade u Berlinu “u pravilu ne prenosi informacije o kontaktima na radnom nivou”.

Da je susret zvaničnika Srbije i Kosova definitivno odgođen objavio je i ruski portal Sputnjik pozivajući se na pariske diplomatske krugove.

Što prije za pregovarački sto

Mogućnost otkazivanja skupa ranije ove sedmice najavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uz “99 odsto sigurnosti”, uvjeravajući srbijansku javnost da albanska strana nije spremna za dijalog.

Prije nego što su stigle vijesti o otkazivanju skupa u Parizu, glasnogovornica šefice eurodiplomacije Federike Mogherini Maja Kocijančič poručila je u petak prištinskim medijima da se Priština i Beograd moraju što prije vratiti za pregovarački sto i postići sveobuhvatni, pravno obavezujući sporazum o punom normaliziranju odnosa.

Ključni preduvjet Srbije za nastavak dijaloga o normaliziranju odnosa s Kosovom jest ukidanje taksi na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, te poštivanje Briselskog sporazuma iz aprila 2013, koji su Priština i Beograd postigli uz posredovanje EU-a.

Kosovo insistira da u daljnjem posredovanju ključni učesnik bude SAD, dok od Evrope očekuje režim vizne liberalizacije i pomoć u napretku u eurointegracijama.

Izvor: Agencije