Brisel poziva Srbiju i Kosovo da nastave dijalog

Mogherini pozdravlja svaki napor da se pomogne dijalog Srbije i Kosova pod pokroviteljstvom Evropske unije (EPA)

Maja Kocijančič, glasnogovornica šefice evropske diplomatije Federike Mogherini, izjavila je da se Srbija i Kosovo moraju hitno vratiti za pregovarački sto, a da zemlje članice Evropske unije, kao i SAD, još jednom pozivaju Vladu Kosova da ukine 100-postotne takse na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Završetak procesa normalizacije odnosa Kosova i Srbije hitan je, jer “aktuelna situacija ne samo što izaziva nesigurnost nego znači i propuštanje prilike”, navela je ona za prištinsku Kohu.

Podsjetila je da su takse razlog blokade dijaloga i istakla da “ne postoji alternativa njegovom brzom nastavku”, prenosi Tanjug.

Dobra prilika za cijelu regiju

Upitana o stavu Federike Mogherini prema samitu u Parizu, Kocijančič je rekla da nedavni sastanak u Berlinu, kao i najavljeni u Parizu, mogu predstavljati dobru priliku za regiju.

Dodala je da Mogherini pozdravlja svaki napor da se pomogne dijalog Srbije i Kosova pod pokroviteljstvom EU-a.

Kocijančič kaže da Srbija, također, treba “uraditi svoj dio” da bi bio otvoren put za dijalog.

Navela je da bi postizanje sveobuhvatnog i pravno obavezujućeg sporazuma o potpunoj normalizaciji odnosa bio najbolji način da korist od tog pomirenja ima cijela regija.

Američki ambasador na Kosovu Philip Kosnett izjavio je u petak da bi Kosovo trebalo suspendirati takse, kao prvi korak ka uspostavljanju dijaloga, što je ključni preduvjet službenog Beograda za nastavak pregovora o normalizaciji odnosa.

‘Neka strane samostalno pregovaraju’

“Vjerujemo da obje vlade, u Prištini i u Beogradu, trebaju preduzeti korake i kreativno pristupiti dijalogu, preduzeti korake koji neće biti popularni ni za jednu zemlju”, rekao je Kosnett novinarima u Prištini.

Naglasio je da stav američke administracije da se neće protiviti korekciji granice ne znači da “preferira takav sporazum”, prenosi prištinska Epoka.

“Američka vlada smatra da obje strane imaju slobodu samostalno odlučiti o čemu žele razgovarati”, istakao je američki diplomat, prenosi Hina.

“Kad je vlada SAD-a prošle godine rekla da se neće protiviti korekciji granice, nismo rekli da takav sporazum preferiramo nego samo da su pregovarači slobodni razgovarati o čemu žele”, objasnio je Kosnett.

Vučić ne vjeruje u susret u Parizu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je ranije “sa 99 odsto sigurnosti” da u Parizu početkom jula neće biti održan sastanak čelnika Srbije i Kosova, koje Njemačka i Francuska pokušavaju dovesti za pregovarački stol i obnoviti dijalog, koji je već mjesecima u zastoju.

Sastanak u Parizu najavljen je kao nastavak pokušaja njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da potaknu Kosovo i Srbiju na obnovu dijaloga o normaliziranju odnosa nakon što im to nije pošlo za rukom na prvom skupu čelnika zemalja zapadnog Balkana u Berlinu krajem maja.

Izvor: Agencije