Vučić: Sastanka u Parizu najvjerovatnije neće biti

Pariza će biti samo ukoliko Albanci budu rekli da će se ponašati ozbiljno, a toga neće biti, kaže Aleksandar Vučić (EPA)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u četvrtak da sa 99 posto sigurnosti može kazati da sastanka u Parizu 1. jula neće biti.

“Mislim da Albanci nisu spremni da razgovaraju ni o čemu važnom, da su na poseban način želeli da pošalju poruku Nemcima i Francuzima da nisu Evropljani ti koji treba da rešavaju kosovski problem”, rekao je on za beogradske medije.

Vučić je kazao da se Srbija ponašala konstruktuvno, ozbiljno i da želi dijalog i konstruktivno rješeje, ali ne želi ulaziti u razgovore u kojima mora reći unaprijed da će potpisati nezavisnost Kosova, a da se o 100-postotnim taksama koje je Vlada Kosova uvela na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine ne može pričati.

On je rekao da su to sve stvari koje pokazuju da vlasti Kosova ne žele dijalog i da žele da svime u potpunosti upravlja SAD i niko više, prenosi Tanjug.

Macron uskoro dolazi u Beograd

To, prema njegovim riječima, nije realno, a Nijemci i Francuzi su poruku dobro razumjeli.

“Mislim da je njihova odluka da sastanka neće biti”, dodao je Vučić, ukazujući da su šanse manje od jedan posto da Albanci prihvate da se razgovara o taksama i da sastanka ipak bude.

“Pariza će biti samo ukoliko Albanci budu rekli da će se ponašati ozbiljno, a toga neće biti”, naglasio je predsjednik Srbije.

Vučić je rekao da će francuski predsjednik Emmanuel Macron za manje od mjesec dana doći u Beograd i da će biti dočekan “kako treba”.

Izvor: Agencije