Deponija Uborak deblokirana, čiste se mostarske ulice

Nakon što je u četvrtak ujutro postignut dogovor o deblokadi regionalne deponije Uborak, mostarska komunalna preduzeća počela su sa čišćenjem i odvozom smeća s ulica tog bosanskohercegovačkog grada.

Mještani sjevernog dijela Mostara proteklih 11 dana sprečavali su odlaganje otpada na regionalnoj deponiji, pa sumostarske ulice vrlo brzo bile zatrpane otpadom.

Problemi s deponiranjem otpada na Uborku vuku se već duže vrijeme, a situacija je eskalirala u maju, kad je otkriveno da je na odlagalište komunalnog otpada deponirana određena količina dehidriranog mulja s postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Mostaru, u kojem je registrirana visoka koncentracija teških metala.

Mještani okolnih naselja 10. juna blokirali su odlagalište, zahtijevajući da se istraži šta je sve proteklih godina deponirano na Uborku te da se hitno pristupi rješavanju tog ekološkog problema.

Realizacija neće biti jednostavna

U četvrtak ujutro mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić i mještani postigli su dogovor o deblokadi deponije.

Prema potpisanom sporazumu, dogovorena je trenutna deblokada odlagališta te formiranje posebnog stručnog tima koji će raditi na pronalaženju mogućnosti za sanaciju i izmještanje odlagališta s trenutne lokacije.

Bešlić je istakao da je sretan što je postignut sporazum iako, kako je rekao, njegova realizacija neće biti jednostavna.

“Ovo rješenje neće biti jednostavno jer iznaći novu lokaciju i izmijeniti prostorne planove [entiteta] Federacije [Bosne i Hercegovine], županije [Hercegovačko-neretvanskog kantona] i grada [Mostara] zahtijeva vrijeme. Treba izraditi i projektnu dokumentaciju, pa tek onda tražiti sredstva da se sve to napravi. Moja bi molba bila da se poštuje sve što smo dogovorili sa svake strane i mislim da će situacija biti još bolja”, poručio je gradonačelnik.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Stranke u Mostaru su dale saglasnost gradonačelniku Ljubi Bešliću da počne da se traži nova lokacija za deponiju otpada. Postojeću deseti dan drže blokiranom meštani okolnih naselja, tražeći garanciju da će biti ugašena u roku od godinu dana. U samom gradu situacija sa nagomilanim smećem se pogoršava. 

Mostarska komunalna preduzeća jutros su sa pet kamiona počela da odvoze smeće sa ulica, ali građani i dalje ne dopuštaju ulazak u gradsku deponiju. Na ulaz u odlagalište otpada stigli su i pripadnici policije, ali zasad nisu intervenisali, iako je Federalna inspekcija izdala nalog za otvaranje deponije.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO