Gruevski podnosi ostavku na mjesto zastupnika u Sobranju

Nikola Gruevski
Nikola Gruevski je zahvalio poslanicima VMRO-DPMNE-a, koji su 'stali iza svojih principijelnih pozicija' (EPA)

Bivši premijer Sjeverne Makedonije i aktualni politički azilant u Mađarskoj Nikola Gruevski najavio je na Facebook profilu svoju ostavku na zastupničku funkciju u Sobranju, nakon što je pršlog tjedna započeta procedura oduzimanja njegovog mandata nakon odsustva od šest mjeseci, prenosi portal a1on.

“Cilj da mi legalno oduzmu mandat je jasno neostvariv. I prema ustavu Makedonije i prema međunarodnim propisima, ali i na temelju toga što je pritisak na zastupnike VMRO-DPMNE-a neostvariv”, napisao je Gruevski, kako renosi Tanjug.

On je, međutim, dodao da neće dopustiti da VMRO-DPMNE i zastupnici iz ove stranke zbog njega i njegovog mandata budu izloženi bilo kakvim pritiscima “lažnoj propagandi, neprijatnosti i medijskom linču od vlasti i njezinih pristaša”.

“Ne želim davati prilike vladajućem Socijaldemokratskom savezu koristeći ovu temu da izbjegne rasprave o suštinskim temama i problemima koji su u fokusu građana i da sakrivaju svoju kriminalnu politiku”, napisao je bivši makedonski premijer.

Formalna obavijest narednih dana

Gruevski navodi da će o svojoj ostavci formalno-pravno obavijestiti Sobranje tijekom idućih dana te se zahvaljuje zastupnicima VMRO-DPMNE-a koji su, kako kaže, izdržali pritiske i ostali iza svojih principijelnih pozicija koje su skladu s Ustavom i međunarodnim pravom.

“Zato sam odlučio povući se s mjesta zastupnika i o tome ću obavijestiti Sobranje tijekom idućih dana”, istakao je Gruevski.

Predsjednik Sobranja Talat Xhaferi najavio je da će se 10. lipnja održati sjednica na kojoj će se glasovati o odluci povjerenstva za mandatno-imunitetna pitanja o oduzimanju zastupničkog mandata Gruevskom.

Potrebno je da dvije trećine od ukupnog broja zastupnika da glasuju ‘za’ kako bi prijedlog povjerenstva bio potvrđen.

Gruevski je na vlasti u Skoplju bio od 2006. do 2016. godine.

Nalog za njegovim uhićenjem objavljen je 12. studenog nakon što se nije pojavio na izvršenju dvogodišnje kazne zbog korupcije. 

Dva dana kasnije je na svojoj Facebook stranici objavio da je u Budimpešti i da je zatražio politički azil. 

Istog dana u Skoplju je izdana međunarodna tjeralica, a tjedan dana kasnije Gruevski je objavio da mu je odobren azil.

Tražio ukidanje pritvora

Bivši makedonski premijer iz Budimpešte je tražio da mu Apelacijski sud u Skoplju ukine mjeru pritvora, što je ovaj sud odbio.

Nakon što je pobjegao u Budimpeštu, Gruevskom je makedonski sud odredio pritvor u predmetima u kojima je optužen, a on je podnio žalbe Apelacijskom sudu u Skoplju, u kojima je zahtijevao da mu mjera pritvora bude ukinuta.

Žalbe, koje je preko odvjetnika podnio Gruevski, odbijene su kao neutemeljen.

Pritvor za bivšeg premijera određen je u predmetima TNT, “Traektorija” i “Nasilje u opštini Centar”.

Gruevskom se sudi u odsustvu u svim navedenim predmetima. 

Izvor: Agencije