Đukanović: U sporu sa SPC-om branit ćemo svoje interese

Crna Gora, Crkva
Duško Marković je kazao da Vlada Crne Gore nije postavila nikakve uslove (Al Jazeera)

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je u srijedu kako je Crna Gora odlučna riješiti pitanje crkve i imovine vjerskih organizacija u toj zemlji, zakonom kojim je otvorila sukob sa Srpskom pravoslavnom crkvom, ali da će beskompromisno braniti svoje interese, prenosi Hina.

Crnogorska vlada u svibnju je usvojila zakona o slobodi vjeroispovjesti, koji predviđa da će svi vjerski objekti koji su bili imovina države Crne Gore prije gubitka njezine neovisnosti 1918., a koji kasnije nisu na odgovarajući pravni način prešli u vlasništvo neke vjerske zajednice, biti prepoznati kao državna imovina i upisani kao kulturno blago.

Zakonu se najviše protivi Srpska pravoslavna crkva (SPC), koja u Crnoj Gori ima blizu 700 vjerskih objekata jer se njime predviđa i oduzimanje njezine imovine.

Đukanović: Nećemo nasjedati na provokacije

“Crna Gora je odlučna rješavati veoma delikatno pitanje crkve, pri čemu neće nasjedati na provokacije i suzdržavaće će se od daljeg zaoštravanja situacije, ali će beskompromisno braniti svoje interese”, rekao je Đukanović na sastanku s veleposlanicima Europske unije u Podgorici.

Đukanović je ranije najavio obnovu autokefalnosti Crnogorsko pravoslavne crkve, čime je praktično najavio obračun sa Srpskom crkvom u Crnoj Gori, prenosi agencija. 

Ta Đukanovićeva izjava u trenutku dok očekuje usvajanje zakona o slobodi vjeroispovjesti naišla je na oštre reakcije srbijanskih dužnosnika.

Zadnja u nizu je izjava ministra za inovacije i tehnološki razvoj Nenada Popovića koji je u srijedu rekao da je predsjednik Crne Gore “najveći kriminalac u Evropi”.

On je za TV Pink rekao da je najavljeni zakon o slobodi vjeroispovesti u Crnoj Gori, neprijateljski čin, napad na Srpsku pravoslavnu crkvu, na srpski narod i državu Srbiju.

Oštar odgovor Vučiću

Popoviću je odgovorio zastupnik vladajuće Demokratske partije socijalista Nikola Divanović, poručujući mu da “svojim činjenjem i riječima ne bruka sebe, već prije svega Vladu u kojoj sjedi”.

Ranije je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, uputio molbu crnogorskoj vladi da povuče zakon o slobodi vjeroispovjesti, koji kako je rekao “nije dobar za srpski narod te bi njegovo usvajanje neminovno ugrozilo inače dobre odnose dvije zemlje”. 

Crnogorska vlada oštro je odgovorila Vučiću, poručujući mu da nikome pa ni Srbiji neće dozvoliti da utječe na njene odluke. 

Izvor: Agencije