Za ukop u Potočarima spremni posmrtni ostaci 27 žrtava

Na manifestaciji 'Marš mira' od Nezuka do Potočara očekuje se 5.000 učesnika (Arhiva)

Za ukop i kolektivnu dženazu u Potočarima 11. jula ove godine zasad su spremni posmrtni ostaci 27 žrtava, rekao je Hamdija Fejzić, predsjednik Organizacijskog odbora za obilježavanje 24. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone UN-a” Srebrenica.

“Ima njih više identifikovanih, međutim, porodice nisu dale saglasnost da se ukopaju jer se radi samo o pojedinim dijelovima kostiju. Oni se nadaju da će se u budućem vremenu iznaći još ostali dijelovi kostiju, pa da daju svoju saglasnost”, rekao je Fejzić.

U prostorijama Vlade Federacije Bosne i Hercegovine održan je četvrti sastanak Organizacijskog odbora za obilježavanje 24. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone UN-a” Srebrenica, prenosi Anadolija.

Fejzić je dodao da pripreme za obilježavanje 11. jula idu regularnim tokom te da je usvojen zvanični program.

“Taj program je sačinjen kao i programi iz prethodnih godina. Sam čin dženaze 11. jula će se odvijati u kompleksu Memorijalni centar Potočari. Imamo aktivnosti što se tiče vjerskog programa i to da od marta već održavamo džuma-namaz. Imamo aktivnosti koje kreću većim intenzitetom od 6. i 7. jula gdje imamo okupljanje preživjelih, onih koji su uspjeli da se 1995. domognu slobodne teritorije Federacije BiH”, rekao je Fejzić.

Isakao je da se na manifestaciji “Marš mira” od Nezuka do Potočara očekuje 5.000 učesnika, da ih se dosad prijavilo otprilike 2.000 i da prijave za grupe traju do 1. jula.

Poručio je da bi u obilježavanje genocida u Srebrenici trebale biti uključene više instance te da se više računa treba povesti o opstanku Bošnjaka na tom prostoru.

Presude Haškog suda

Na sastanku je predstavljen izvještaj o aktivnostima između dva sastanka, kao i program obilježavanja 24. godišnjice genocida.

Fadil Novalić, premijer Federacije BiH, izjavio je da se tokom sastanka detaljno upoznao sa svim aktivnostima u vezi s obilježavanjem genocida u Srebrenici te da je njegova vlada posredstvom određenih ministarstava angažirana u organizaciji.

“Dajemo finansijsku, materijalnu i svaku drugu vrstu podrške. Napominjem, Haški sud je presudio da se dogodio genocid u Srebrenici i mi ćemo to obilježavati zauvijek”, rekao je Novalić.

Dodao je da je događaj obilježavanja genocida u Srebrenici postao globalan, što, kako je rekao, potvrđuje i dolazak brojnih stranih državljana u Memorijalni centar Potočari.

“Moramo transformirati svoje aktivnosti u tom pravcu. Međunarodni sud je presudio to što je presudio. I da nije presudio, mi znamo šta se dogodilo. To moramo obilježavati zauvijek. Vlada Federacije BiH obećava da će trajno ostati u ovom programu organizacije, svake vrste podupiranja. S druge strane će i na terenu trajno ostati potpora za održivi povratak ili ostanak, za izgradnju infrastrukture, zapošljavanja, samozapošljavanja”, poručio je Novalić.

U mezarju Memorijalnog centra Potočari dosadaje smiraj pronašlo 6.610 žrtava genocida, a traga se za još približno 1.000. Posmrtni ostaci žrtava genocida pronađeni su na 150 lokaliteta, od čega je više od 70 masovnih grobnica.

Najmlađa dosad ukopana žrtva u Potočarima jest novorođenče, djevojčica Fatima Muhić, a najstarija Šaha Izmirlić, rođena 1901.

Izvor: Agencije