Milanović potvrdio kandidaturu za predsjednika Hrvatske

Zoran Milanović
Milanović je od 2007. do 2016. bio predsjednik SDP-a, a od prosinca 2011. do siječnja 2016. premijer (EPA)

Bivši hrvatski premijer i predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Zoran Milanović i sada predsjednički kandidat SDP-a poručio je u ponedjeljak kako želi biti predsjednik moderne, progresivne, znatiželjne i otvorene Hrvatske te je ocijenio kako je Hrvatska “u stanju koje je popravljivo”.

“Hrvatska je u povijesti, kada god je išla prema naprijed, išla samo kao moderna. Nije se plašila, bila je svjesna svoje tradicije, ali nije u nju bila uronjena nego je u njoj znala plivati”, izjavio je Milanović novinarima u Novinarskom domu.

Milanović: Hrvatska u stanju koje je popravljivo

Takvo vrijeme, kazao je, živimo i danas.

“Vrijeme promjena koje se događaju, a da ih u realnom vremenu nismo ni svjesni”, rekao je.

Hrvatska je, poručio je, u stanju koje je svakako popravljivo. 

Milanović je zahvalio “prijateljima iz SDP-a koji su ga predložili”, rekao je kako na to ne može ostati ravnodušan, no i dodao kako se bez želje koja ne tinja ne ide u takve stvari.

“A ta želja postoji”, ustvrdio je Zoran Milanović.

Predsjedništvo SDP-a ranije je u ponedjeljak odlučilo predložiti Glavnom odboru da Zoran Milanović bude SDP-ov predsjednički kandidat.

Bernardić: Od Milanovića očekujemo pobjedu

“Za ovu odluku sam dobio potporu Predsjedništva. Nastavljamo zajedno dalje, a SDP od Zorana Milanovića očekuje pobjedu na izborima”, rekao je predsjednik stranke Davor Bernardić nakon sjednice Predsjedništva.

Bernardić je rekao da Milanović funkciji predsjednika države može vratiti dostojanstvo.

“SDP od Milanovića očekuje pobjedu na izborima i da vrati dignitet i dostojanstvo funkciji predsjednika države”, poručio je Bernardić na konferenciji za medije nakon sjednice predsjedništva SDP-a.

Dodao je da su svi članovi predsjedništva podržali tu odluku te da je “uvjet” bila spremnost na borbu i šansa za pobjedu. 

“On je čovjek s velikim političkim i diplomatskim iskustvom koji funkciji predsjednika može vratiti dostojanstvo i integritet. On za tu funkciju ima više nego dobre reference”, ocijenio je Bernardić. 

Nakon premijerskog mandata udaljavanje od politike

Rekao je da će razgovarati s modernim, progresivnim strankama, modernog i građanskog svjetonazora, odnosno sa strankama s kojima dijele iste vrijednosti, slobode, jednakosti i solidarnosti te kojima su neupitni antifašizam i temeljne ljudske slobode, poput prava žena da odlučuju o svom reproduktivnom zdravlju.

Pozvao je takve stranke da podrže SDP-ova kandidata i da zajedno, kako je rekao, krenu u početak promjena u Hrvatskoj.

Milanović je od 2007. do 2016. bio predsjednik SDP-a, a od prosinca 2011. do siječnja 2016. obnašao je dužnost predsjednika Vlade nakon što je na čelu tzv. Kukuriku koalicije predvođene SDP-om pobijedio na izborima.

Nakon što je otišao s mjesta predsjednika SDP-a i Vlade, udaljio se iz politike i posvetio privatnom biznisu.

Izvor: Agencije