Parlament razriješio dužnosti albanskog predsjednika

Prema Ustavu, odluku albanskog parlamenta sada mora potvrditi i Ustavni sud, ali on trenutno ne funkcionira (EPA)

Dvotrećinskom većinom albanski parlament prihvatio je prijedlog vladajućih socijalista za razrješenje dužnosti predsjednika Albanije Ilira Mete.

Stranka premijera Edija Rame predložila je smjenu nakon što je Meta poništio ukaz o raspisivanju lokalnih izbora za 30. lipnja.

Prema Ustavu, odluku albanskog parlamenta sada mora potvrditi i Ustavni sud, ali on trenutno ne funkcionira jer je većina sudaca također razriješena dužnosti.

Predsjednik države može biti smijenjen zbog teškog kršenja Ustava i počinjenog kaznenog djela.

Rama je u obraćanju parlamentu poručio da je odluka predsjednika o odgodi lokalnih izbora u toj državi “dosad nepoznat čin u povijesti svjetskog vladanja”.

Prema njegovim riječima, “parlament je dužan reagirati u ime naroda kad predsjednik poludi”.

Smatra i da je Meta izgubio pravo ostati u uredu šefa albanske države.

Meta odgodio izbore da ‘smiri tenzije’

“Ako svijet uđe u logiku Ilira Mete tako da bi svaki potpis nekog autoriteta mogao biti povučen, ne bi postojala država, pravila, smjernice nego bi cijeli svijet bio velika gužva”, naglasio je Rama.

Rekao je da će taj čin albanskog predsjednika ostati samo ružno i neodgovorno djelo koje se ne može prihvatiti i tolerirati.

Optužio je oporbu da se boji izaći pred narod, na izbore, odmjeravanje političkih snaga i provedbu pravosudnih reformi.

Albanski predsjednik prošlog je vikenda otkazao lokalne izbore strahujući, kako je sam naveo, da će političke napetosti prerasti u građanski konflikt jer ih je oporba bojkotirala prijeteći da će spriječiti glasanje.

Izvor: Al Jazeera i agencije