Ruski diplomat u UN-u: Citaku laže i insinuira

Vlora Citaku je iznijela verziju policijske akcije koja nije logična, smatra ruski predstavnik pri UN-u (Reuters)

Nakon što je veleposlanica Kosova u SAD-u Vlora Citaku optužila službenika Misije Ujedinjenih naroda na Kosovu – UNMIK, ruskog državljanina Mihaila Krasnoščekova, da je pomagao podizanje barikada u Zubinom Potoku, oglasio se zamjenik ruskog veleposlanika pri UN-u Dmitri Polanski, rekavši da Citaku “laže i insinuira” kako bi opravdala nedavnu policijsku akciju na sjeveru Kosova.

“Nezakonita akcija je tako očita… Kosovska policija je izvela invaziju na sjever Kosova. Ruski službenik pri misiji UN-a je prebijen, a Citaku nam je ponudila verziju događaja koja se protivi logici”, rekao je Polanski, uz napomenu kako je Rusija očekivala ispriku iz Prištine.

Prema njegovim riječima, službenik UNMIK-a Krasnoščekov je “pretučen i uhapšen dok je obavljao svoju dužnost, a Citaku je iznijela prištinsku verziju policijske akcije, koja nije logična”.

“Vjerujete li i sami u te besmislice?”, upitao je Polanski i dodao kako postoje fotografije, ali i snimke koji pokazuju šta se doista dogodilo.

‘Priče o ruskim špijunima – fabricirane’

Smatra i da akcije policije Kosova nisu imale za cilj borbu protiv korupcije i kriminala, već da je “Priština željela pokazati kako može preuzeti sjever Kosova, budući da to nije uspjela nekoliko dana ranije na izborima, na kojima je pobijedila Srpska lista”.

Ponovio je kako je ruska pozicija poznata te da se Moskva zalaže za kompromisno rješenje. zasnovano na Rezoluciji 1244 Vijeća sigurnosti UN-a.

“Potrebno je da se obje strane dogovore, a da to odobri i Vijeće sigurnosti UN-a. Nema alternative dijalogu Beograda i Prištine”, istaknuo je Polanski.

Odbacio je i, kako je rekao, “fabricirane priče o ruskim špijunima”.

Premijer Kosova Ramush Haradinaj izjavio je ranije da je Krasnoščekov uhapšen, zloupotrebljavajući svoju dužnost službenika UN-a, te da je radio kao “kamuflirani špijun”.

Prethodno su vlasti Kosova proglasili Krasnoščekova “personom non grata”.

Dačić: Frapirala me je laž

Na izlaganje veleposlanice Kosova u SAD-u, reagirao je i ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić, koji je rekao kako ga je “frapirala laž o tome da je u slučaju Srbije i Kosova reč o dekolonijalizaciji”.

“Koliko neko treba da nema stida da u Savetu bezbednosti, pred velikim kolonijalnim silama, koje su imale svoje kolonije širom sveta, ali i pred afričkim, južnoameričkim i azijskim zemljama, koje su se oslobađale od kolonijalizma, koristi jedan takav izraz, a da ga nije sramota. To je čist bezobrazluk”, kazao je Dačić.

Pozvao je Citaku da dokaže kako su “albanski spomenici na Kosovu postojali u 13. i 14. veku”.

“Kada mi donese jedan istorijski spomenik albanskog porekla iz 13. ili 14. veka sa Kosova, kada pokaže jedan spomenik iz tog perioda, onda bih mogao da kažem da su Albanci tu bili u to vreme. Ali, reći za Srbe da su kolonizatori, da su vladali, a ne živeli na Kosovu, to je bezobrazluk”, naveo je Dačić.

Izvor: Agencije