Haradinaj: Krasnoščekov je bio kamuflirani špijun

Kosovo, Policija
Opstrukcija pravde i zloupotreba simbola Ujedinienih naroda sugruba kršenja, kaže Ramush Haradinaj (EPA)

Premijer Kosova Ramush Haradinaj izjavio je kako je policija Kosova uhitila ruskog pripadnika Misije Ujedinjenih naroda na Kosovu – UNMIK Mihaila Krasnoščekova zato što je on, kako tvrdi, zloupotrebljavajući svoju funkciju službenika UN-a, radio kao “kamuflirani špijun”.

Prethodno su vlasti Kosova proglasili Krasnoščekova “personom non grata”.

“Policija Kosova je tijekom operacije protiv organiziranog kriminala i krijumčarenja uhitila ruskog državljanina, kamufliranog špijuna kao službenika UN-a, koji je spriječio vladavinu zakona koristeći službeni automobil UN-a”, napisao je Haradinaj na Facebooku, prenosi Tanjug Gazetu Express.

Haradinaj tvrdi da su postupci Krasnoščekova bili protiv međunarodnog prava.

“Opstrukcija pravde i zloupotreba simbola UN-a su gruba kršenja”, navodi Haradinaj.

Upozorenje UN-a i ruski postupak

UN je upozorio u petak, povodom odluke vlasti Kosova da Krasnoščekova proglasi “personom non grata”, da se takva odluka ne može primenjivati na osoblje UN-a, već samo za diplomate koje je u jednoj državi akreditirala druga država, u kontekstu njihovih bilateralnih odnosa.

“UN nije država i njegovo osoblje nije akreditirano u državama u kojima je zaposleno, već radi jedino po ovlaštenju glavnog tajnika UN-a”, navodi se u priopćenju koje je UNMIK dostavio Tanjugu.

Ruski istražni odbor pokrenuo je ranije postupak u vezi uhićenja Krasnoščenkova, koji je lišen slobode pa pušten tijekom akcije policije Kosova u utorak.

“Tretman prema njemu i njegovo uhićenje predstavljaju bezobzirno kršenje međunarodnog prava i normi civiliziranog društva”, priopćila je informativna služba odbora, kako su prenijele ruske agencije.

Naveli su i kako Krasnoščenkov uživa diplomatski imunitet.

Behgjet Pacolli traži istragu UN-a

Ministar vanjskih poslova Behgjet Pacolli pozvao je u subotu predstavnike UN-a da započnu istragu o učešću svog zaposlenog Krasnoščekova u nedavnim događajima na sjeveru Kosova.

Pacolli tvrdi da “tko god zloupotrebljavajući funkciju imuniteta učestvuje u sumnjivim i kriminalnim planovima i djelima ne samo da nema mjesta na Kosovu, već ne bi trebao pristupiti UN-u ili njegovim misijama širom svijeta”, prenosi RTK 2.

On je dodao da su institucije Kosova spremne “blisko surađivati” u okviru takve istrage UN-a.

Krasnoščekov se trenutno nalazi na Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu.

Osnovni sud u Prištini odredio je u petak pritvor do mjesec dana za 11 Srba koji su uhićeni u akciji policije Kosova 28. svibnja, izjavio je Nebojša Vlajić, branitelj jednog od uhićenih Srba.

Produžen pritvor za 30 uhapšenih

On je rekao kako u ponedjeljak, 3. lipnja, istječe rok za žalbu i da će tada odvjetnici osumnnjičenih dostaviti žalbe sudu.

Prema njegovim riječima, pritvor je produžen za ukupno 30 osumnjičenih, među kojima je, uz 11 Srba, i 16 Albanaca i tri Bošnjaka.

On je precizirao da im je, prema odluci suda, pritvor određen zbog opasnosti od bijega, kao i da ne bi utjecali na svjedoke i ometali tijek istrage.

Vlajić je kazao da je cijela grupa uhićena proteklih dana zbog sumnje da su njezini pripadnici “djelovali kao organizirana kriminalna grupa, koja se bavila krijumčarenjem, izbjegavanjem plaćanja carina i poreza, primanjem i davanjem mita”.

Što se tiče šestero Srba iz Zubinog Potoka koji su u četvrtak pušteni iz policije, Vlajić je ukazao da oni nemaju veze s ovim postupkom, već da su bili privedeni zbog ometanja pravde, odnosno pokušaja da spriječe policiju Kosova da uhiti osumnjičene.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO