Tegeltija dao izjavu Tužilaštvu BiH u svojstvu svjedoka

Portal 'Žurnal' objavio je snimak koji Tegeltiju dovodi u vezu s koruptivnim radnjama (Arhiva)
Portal 'Žurnal' objavio je snimak koji Tegeltiju dovodi u vezu s koruptivnim radnjama (Arhiva)

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine Milan Tegeltija dao je u četvrtak izjavu u svojstvu svjedoka postupajućem tužiocu Tužilaštva Bosne i Hercegovine povodom aktuelnog događaja.

Internetski portal Žurnal objavio je snimak koji Tegeltiju dovodi u vezu s koruptivnim radnjama, odnosno trgovanjem istragama, prenosi Fena.

Predsjednik VSTV-a demantira te navode, tvrdeći da je riječ o pokušaju njegovog diskreditiranja.

Na snimku koji je objavio Žurnal Tegeltija se vidi kako sjedi u društvu inspektora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Marka Pandže, za koga se ranije tvrdilo da je uzeo 2.000 KM (približno 1.000 eura) od biznismena iz Velike Kladuše Nermina Aleševića, kako bi kod tadašnje glavne tužiteljice Tužilaštva Kantona Sarajevo Dalide Burzić ubrzao njegov predmet.

Posrednik i privrednik brojali novac

Obećao je, čuje se u snimku, pomoći kod tadašnje tužiteljice Burzić, koja kaže da je nikad niko nije zvao niti urgirao za sporni predmet.

Pola sata kasnije, nakon što je Tegeltija upoznat o pojedinačnom predmetu i nakon što je dao upute Aleševiću da Pandži iz SIPA-e proslijedi broj pojedinačnog predmeta, uslijedio je dogovor između Pandže i Aleševića.

Na snimku se vidi kako posrednik i privrednik broje novac, sa zaključkom da će novac biti prebačen Tegeltiji.

Državno Tužilaštvo o tome je formiralo predmet, dok je VTSV jednoglasno dao podršku Tegeltiji za rukovođenje tim pravosudnim tijelom.

Izvor: Agencije


Povezane

Nekoliko stotina građana u Sarajevu je protestovalo je i tražilo ostavke čelnih ljudi Visokog sudskog i tužilačkog vijeća. Nezadovoljni su i radom cjelokupnog pravosuđa u zemlji. Na proteste ih je pozvao državni ministar sigurnosti Dragan Mektić, nakon objave snimke u kojoj Milan Tegeltija, predsjednik vijeća, navodno obećava posredovati u jednom pravosudnom predmetu. Tegeltija je odbacio optužbe. 

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO