Plenković zatražio izuzeće predsjednice Komisije za sukob interesa

Agrokor
Plenkovićev zahtjev, po riječima predsjednice Komisije Nataše Novaković, čini procesne smetnje za daljnje vođenje postupka (Al Jazeera)

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u petak nije pokrenulo postupke protiv hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića, ministra obrane Damira Krstičevića i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

Povjerenstvo u petak ipak nije odlučivalo je li premijer Andrej Plenković bio u sukobu interesa vezano uz njegove aktivnosti prilikom izrade ‘lex Agrokor’ jer je premijer u četvrtak poslijepodne zatražio izuzeće predsjednice Povjerenstva Nataše Novaković iz tog postupka, što je član Povjerenstva Davorin Ivanjek nazvao “stanovitom procesnom zlouporabom”, prenosi Hina.

Taj zahtjev, po riječima Nataše Novaković, čini procesne smetnje za daljnje vođenje postupka u tom predmetu do donošenja odluke nadležnog tijela o njezinu izuzeću.

No, zbog interesa javnosti izvjestitelj u tom predmetu Davorin Ivanjek pročitao je zahtjev za izuzećem u kojem je premijer naveo da je ona bila zaposlena u HUP-u, koji je povezan s Agrokorom, zbog čega mora otkloniti svoje sudjelovanje u svim segmentima koji se tiču pitanja vezanih uz postupanje Vlade u vezi Agrokorom, uključujući i donošenje odluke u predmetu protiv Plenkovića.

Predsjednica mora otkloniti svoje sudjelovanje s obzirom da je od 2006. do 2018. bila zaposlena u Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP), da je Agrokor član HUP-a, da je jedan od osnivača HUP-a Ivica Todorić koji je bio počasni predsjednik HUP-a, kao i da je od 2007. do 2011. predsjednik HUP-a bio Damir Kuštrak, član Uprave i Nadzornog odbora Agrokora, napisao je premijer u zahtjevu za izuzećem.

Novaković: Imao je više vremena da podnese zahtjev

Ivanjek je rekao da je zahtjev za izuzećem došao neposredno prije same sjednice Povjerenstva, što se može smatrati “zlouporabom procesnih prava” jer se ne radi o novim okolnostima koje dužnosnik nije znao kad se u svom slučaju očitovao prije punih šest mjeseci.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u petak je trebalo donijeti odluku je li Plenković bio u sukobu interesa vezano uz njegove aktivnosti prilikom izrade Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku, tzv. ‘lex Agrokor’.

Predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković, izvijestiteljica u slučaju vezanom uz “općenitu” neanonimnu prijavu u kojoj se navodi kako je premijer u sukobu interesa vezano uz njegovo navodno sudjelovanje u aferi Uljanik, u aferi SMS i aferi Agrokor, rekla je da postupak neće biti pokrenut jer podnositelj u prijavi nije naveo konkretna saznanja o postupanju Plenkovića u tim aferama, koja bi upućivala na kršenje Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

Nataša Novaković izjavila je u petak kako zahtjev Andreja Plenkovića za njezinim izuzećem otežava rad tom povjerenstvu te da je premijer, ako smatra da je pristrana, imao puno više vremena da podnese zahtjev, a ne u četvrtak poslijepodne.

Novaković nije željela odgovarati na novinarska pitanja radi li se o pritisku na rad Povjerenstva i otvorenom ratu HDZ-a i premijera protiv nje, s obzirom da se Povjerenstvo prošlih dana našlo na meti kritika HDZ-ovih saborskih zastupnika, a premijer je danas zatražio njezino izuzeće.

Ako je premijer smatrao da je pristrana i da se trebala izuzeti iz tog predmeta zbog toga što je Agrokor član HUP-a onda je, poručuje Novaković, “bilo puno više vremena da se to iskomunicira nego do jučer popodne”.

Novaković je nakon sjednice Povjerenstva novinarima rekla i da još ne znaju koje je to nadležno tijelo koje bi trebalo odlučiti o njezinom izuzeću s obzirom da je to  zatraženo prvi put.

Dodala je i da su neslužbeno pitali nekoliko stručnjaka koje bi to tijelo trebalo biti ali su njihova mišljenja prilično različita.

Neki, kaže, smatraju da bi nadležni trebali biti saborski odbori, neki navode Upravni sud, a neki da bi o izuzeću trebali odlučivati preostali članovi Povjerenstva. Osim toga, Novaković je napomenula i da nije definiran ni sam postupak kao ni rokovi u kojem bi trebao biti proveden.

Ne osjeća potrebu da se sama izuzme

Upitana zašto se nije sama izuzela iz predmeta u kojem se donosi odluka o premijeru, rekla je da za to ne osjeća potrebu, a osim toga o izuzeću čelnice odlučuje neko drugo nadležno tijelo.

Na napomenu da se malo prije izuzela njezina kolegica, Novaković je odgovorila da ona nije čelnica tijela, a izuzela se jer ima prijateljski odnos s Ivicom Todorićem, dok je za sebe kazala kako nema nikakav odnos s Todorićem niti ga poznaje.

Napomenula je da se ranije izuzela u predmetu Đure Popijača koji joj je bio direktni šef, dodavši da za osobu koju ja ne poznaje i koju zna isto kao i nekoliko tisuća članova HUP-a ne vidi nikakvu povezanost.

U tom bih se slučaju u svakom predmetu u kojem postoji član HUP-a morala izuzeti, zaključila je Novaković.

Za prozivke od strane pojedinih vladinih dužnosnika da se Povjerenstvo bavi trivijalnim stvarima kazala je da se već očitovala da Povjerenstvo smatra da imovinske kartice nisu trivijalne, da se ne bave psećim kućicama ili kako je to već navedeno u izjavama dužnosnika i da misli da su te izjave nekorektne.

O tome što će poduzeti nastavi li se opstruiranje rada Povjerenstva i smanje njegove ovlasti, kazala je da se nada kako do toga neće doći.

Povjerenstvo nije pokrenulo postupak ni protiv ministra Bošnjakovića vezano uz prijavu da nije formalno napisao odluku o zamjeniku člana radne skupine iz redova predstavnika Hrvatske odvjetničke komore (HOK), koji dolazi iz odvjetničkog ureda koji se, navodno, većinom bavi ovrhama.

Izvjestiteljica u tom slučaju Tončica Božić rekla je kako se iz prikupljene dokumentacije ne može utvrditi da je Bošnjaković na bilo koji način pogodovao odvjetničkom uredu u kojem radi zamjenik člana radne skupine iz redova HOK-a.

Nema postupka protiv Bošnjakovića, Krstičevića, Bandića

Povjerenstvo nije pokrenulo postupak ni protiv Krstičevića kojeg se u prijavi, optuživalo da je bez natječaja za svog posebnog savjetnika izabrao umirovljenog pukovnika Ivicu Ušljebrka, ujedno i vjenčanog kuma.

Navodeći kako je Povjerenstvo o imenovanju dobilo kompletnu dokumentaciju iz Ministarstva obrane, izvjestiteljica Tatjana Vučetić rekla je da je Ušljebrka imenovan posebnim savjetnikom temeljem Zakona o Vladi, po kojem pojedni član Vlade može, uz suglasnost premijera, imenovati svog posebnog savjetnika.

Također, Povjerenstvo je utvrdilo da Ušljebrka nije vjenčani kum Krstičeviću, niti obratno.

Povjerenstvo nije pokrenulo postupak ni protiv Bandića koji je prijavljen da je u zadnjih pet godina čak 62 puta bio u Rimu na teret poreznih obveznika, iako tamo nije imao nikakvih službenih sastanaka.

Navodeći kako su o tome dobili kompletnu dokumentaciju od 2011. do 2018. godine, izvjestitelj Davorin Ivanjek rekao je kako je iz nje vidljivo da je Bandić u Rimu bio 27 puta i za svako putovanje je izdan putni nalog.

Izvor: Al Jazeera i agencije