Magazinović o Mišljenju EK-a: EU gura BiH u krilo Turske, Rusije i Kine

Briselski birokrati, pripremajući svojim šefovima ovaj prijedlog, još jednom su pokazali potpuni antitalent da shvate BiH, kaže Magazinović (NAP)
Briselski birokrati, pripremajući svojim šefovima ovaj prijedlog, još jednom su pokazali potpuni antitalent da shvate BiH, kaže Magazinović (NAP)

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Saša Magazinović oštro je kritikovao Mišljenje Evropske komisije o zahtjevu te države za članstvo u Evropskoj uniji.

“Nakon što je Evropska komisija usvojila Mišljenje o zahtjevu BiH za članstvo u Evropskoj uniji i jasno definisala uslove koje trebamo ispuniti, prije nego počnemo pregovore o članstvu, otvara se dilema da li je negdje zvanično ili nezvanično, ali ipak definitivno, donesena odluka da za Bosnu i Hercegovinu nema mjesta u EU-u”, smatra Magazinović, prenosi Klix.

Kako kaže, briselski birokrati, pripremajući svojim šefovima taj prijedlog, još su jednom pokazali potpuni antitalent da shvate Bosnu i Hercegovinu i zaista joj pomognu da postane funkcionalna država, koja će se prvo izboriti s kriminalnim dijelom političke scene, a onda postati dio evropske porodice.

“Krenimo redom. Put u EU za dio političkih elita u BiH znači put u zatvor, ne zato što će EU nekoga uhapsiti nego zbog toga što se na putu ka EU-u država transformiše i postaje kapacitirana da se sama izbori s kriminalom i korupcijom, posebno onom u politici. Stoga je logično da su naši Sanaderi odlučili maksimalno usporiti, ako mogu, i zaustaviti put ka EU-u. To je ime ove igre kojoj svjedočimo. Formalni razlozi i njihovo pakovanje u nacionalne interese su samo pokriće za tu namjeru. Ono što iznenađuje jeste da je EU (ne)svjesno njihov saučesnik i pomagač u toj igri, na način da postavljaju takve uslove koji im daju pregršt mogućnosti za zaustavljanje EU puta pod krinkom političkog neslaganja. To je jasno svima koji iole znaju o politici i EU integracijama, ali, izgleda, ne i birokratama iz Brisela”, navodi Magazinović.

EU kažnjava građane

Dodaje da je dobar primjer za to uvjet koji je bio postavljen pred Bosnu i Hercegovinu da na snagu stupi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

“I dok za druge države regije nije bilo nikakvih uslova, mi smo, ni manje ni više, morali promijeniti Ustav. Mandat 2010–2014. je prošao u pregovorima, za koje se od početka znalo da neće uspjeti. Izgubili smo tada četiri godine, a tadašnji komesar Stefan Fule političku karijeru, jer projekt nije uspio. Nakon toga, iako to nisu priznali, u Briselu su shvatili da imaju potpuno pogrešan pristup, pa je BiH nakon četverogodišnjeg maltretiranja SSP dobila bez ispunjenog uslova. Naravno, dio domaćih političara je to shvatio na način da ne trebaju ništa raditi nego čekati da EU odustane od svojih, za BiH u ovom trenutku (pre)kompleksnih zahtjeva”, kaže Magazinović.

Ističe da EU sada pravi istu grešku jer umjesto da Bosni i Hercegovini dadne kandidatski status i otvori pregovore, prije svega o poglavljima vezanim za borbu protiv kriminala i korupcije, kako bi se  unapređenjem zakonodavnog okvira i jačanje institucija sami oslobodili okova oličenih u vidu kriminaliziranih političara, čiji je cilj zadržavanje statusa quo, birokrati iz Brisela, izgleda, i ovog puta igraju s njima u timu stavljajući na sto gomilu vrlo složenih uvjeta koje treba ispuniti da bi Bosna i Hercegovina uopće počela pregovore s EU-om, koji će svakako trajati dugo.

“Dakle, kažnjavaju građane, a pogoduju kriminaliziranim političkim elitama i direktno saučestvuju u svemu onome što su oni spremni uraditi da bi sačuvali svoje pozicije, uključujući i radikalizaciju odnosa, koju mogu pratiti i eventualni režirani sukobi. Opet se traži promjena Ustava, koji se dvotrećinskom većinom mijenja u Parlamentu BiH, i to ne samo u oblasti ljudskih prava nego i u drugim, vrlo kompleksnim segmentima, što nije pošlo za rukom ni kada su Sjedinjene Američke Države stajale iza procesa ustavnih promjena u aprilu 2006. godine, kao ni Evropljanima u tzv. Butmirskom procesu, ali ni u već pomenutim pregovorima koje je vodio Fule. Pazite, to nije uslov za članstvo nego tek za otpočinjanje pregovora. Borcima ‘da se ništa ne promijeni’ će biti dovoljno da zaustave, npr., restrukturiranje i proces depolitizacije javnih preduzeća ili izmjene Izbornog zakona kako bi država bila zaustavljena na mjestu gdje je sada”, rekao je Magazinović.

‘EU nas gura prema Kini, Rusiji i Turskoj’

Kako kaže, nakon svega, svako onaj ko kaže da nas EU gura prema Kini, Rusiji ili Turskoj apsolutno je u pravu. 

“Nakon ovakvog stava i demonstracije potpunog neshvatanja Bosne i Hercegovine, ovakvim kažnjavanjem građana zbog kriminaliziranih političkih elita, ovakvim izostankom elementarne hrabrosti da se krivcima kaže ime i prezime i njih se kazni, ti isti birokrati neka nam ne dolaze s projektima borbe protiv ruskog utjecaja, pričom protiv Turske i teorijama kako nam Kina ne donosi ništa dobro. Za sada još imaju nekog utjecaja u BiH, a dolazi jutro kada će se probuditi i shvatiti da će, njihovom krivicom, ovim dijelom Balkanskog poluotoka politički vladati neko drugi. Ako im je svejedno, neka onda samo nastave kao i do sada, birokratski, bez razumijevanja, u korist kriminaliziranih elita, kojih se plaše, i misleći isključivo na to da pošalju frizirane pozitivne izvještaje kao preduslove za dobijanje novih mandata u njihovim karijerama”, poručio je Magazinović.

Zaključio je riječima da je prevažno naglasiti da ovo što je rečeno nikako nije i ne smije biti alibi za najodgovornije bosanskohercegovačke političare. 

“Njihove rezultate znamo i znamo ko su i kakvi su. Iluzija da su ovi evropski bitno drugačiji pada u vodu. Kada se neka greška ponovi više puta, to više nije greška nego namjera. A greška prema našim građanima i državi Bosni i Hercegovini od Evropske unije se ponavlja. Neka ovo ostane zapisano”, kaže Magazinović.

Izvor: Agencije


Povezane

Mišljenje Evropske komisije o Bosni i Hercegovini bit će dostavljeno članicama Evropske unije uz preporuku da izvještaj o toj zemlji razmatraju tek kada bude formirana vlast na svim razinama. Pred Bosnom i Hercegovinom je 14 prioriteta, među kojima su ključni vladavina prava, reforma javne uprave i unapređenje izbornog okvira.   

Prioritet je provođenje rezultata izbora, uz poštivanje standarda kakvi vrijede u zemljama članicama Evropske unije, kaže šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

29 May 2019
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO