Slovenija ove godine u Hrvatsku vratila više od 1.500 migranata

Slovenska policija u zadnje vrijeme mijenja taktiku suočavanja s migrantima koji ilegalno uđu u zemlju (EPA)

Slovenija je od početka ove godine vratila u Hrvatsku više od 1.500 migranata zatečenih na svojoj teritoriji, a njena policija ocjenjuje da će taj problem biti aktuelan i idućih mjeseci, s obzirom na velik pritisak izbjeglica koji su koncentrirani na granici Hrvatske i BiH, navode slovenski mediji koji se pozivaju na podatke ministarstva unutrašnjih poslova.

Kako navodi ljubljansko Delo, slovenska policija je od početka godine do 26. aprila privela ukupno 2.585 stranaca iz trećih država, odnosno ilegalnih migranata, znatno više nego u istom razdoblju prošle godine, kad ih je pronađeno 1.185, a posebno velik migrantski priliv bio je u martu (1028), ali i krajem aprila ove godine.

U istom su razdoblju u Hrvatsku putem readmisije vraćena 1.503 migranta, dok je s druge strane Italija vratila u Sloveniju njih 78, a Austrija 16.

Problem jer što se procjenjuje da u balkanskim državama duž oživljene migrantske rute na prelazu u sjevernu i zapadnu Evropu čeka još četiri do pet hiljada migranata, od čega najviše u BiH, zbog čega to pitanje u Sloveniji i Evropi i dalje ostaje aktuelno, pogotovo pred skorašnje izbore za Evropski parlament, kao jedno od centralnih pitanja koje ističu neke stranke, pogotovo one populističke i na krajnjoj desnici, navode slovenski mediji.

Zloupotreba prava azila

Kako navodi vodeći slovenski dnevni list, za razliku od vremena masovne migrantske krize iz 2015/2016. godine, kad su u strukturi migranata prevladavale sirijske izbjeglice, sada je među migrantima najviše Pakistanaca, Alžiraca i Marokanaca.

Osim toga, navodi list, nastavlja se i trend “zloupotrebe prava azila” tako da i oni koji izraze želju za azilom u Sloveniji “zloupotrebljavaju” predviđeni postupak te vlastima nisu dostupni kad moraju predati molbu pa se pretpostavlja da su u međuvremenu  već produžili prema zapadu i sjeveru.

Slovenska policija u zadnje vrijeme mijenja taktiku suočavanja s migrantima koji ilegalno uđu u zemlju pa tako uspostavlja mobilne i fleksibilne ekipe čiji se broj i mjesto djelovanja brzo mijenjaju, ovisno od operativnih podataka, pri čemu se uz tehničkim sredstvima oslanjaju na podršku lokalnog stanovništva, navodi ljubljansko Delo.

Izvor: Agencije