Zaev: Čekamo odluku EU-a zasnovanu na zaslugama

'Sjeverna Makedonija ispunila je sve zadatke i spremna je za početak pregovora', rekao je Zaev (EPA)

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev izjavio je u srijedu da bezuvjetna preporuka Europske komisije za početak pristupnih pregovora s tom državom znači da su sada na potezu članice i institucije Europske unije. 

Kako prenosi agencija MIA, on je poručio da “Europa sada treba isporučiti odluku koja će biti zasnovana na zaslugama njegove zemlje”.

“Otvaranje pristupnih pregovora jedino je jamstvo za očuvanje domaće stabilnosti i održivosti reformskog kursa u Sjevernoj Makedoniji, ali i s pozitivnim učincima za cijelu regiju”, rekao je Zaev.

Sjeverna Makedonija ispunila je sve zadatke, dodao je, od prvog do posljednjeg, i spremna je za početak pregovora.

“Prošle godine dobili smo domaću zadaću i bilo nam je rečeno: ‘Isporučite vi, isporučit ćemo i mi”, podsjetio je Zaev.

Mogherini: Procijenjeno da su spremni

Europska komisija ranije je u srijedu objavila preporuke Sjevernoj Makedoniji i Albaniji za početak pregovora s EU-om o pristupanju.

U obrazloženju se navodi da su te dvije države “ispunile reforme”, prenosi AP.

Šefica europske diplomacije Federica Mogherini poručila je da se početak pregovora o pristupanju EU-a sa Skopljem i Tiranom “treba ostvariti što je prije moguće, jer je procjena da su te države spremne”.

“Albanija i Sjeverna Makedonija neće se pridružiti Uniji već sutra, jer je riječ o složenom procesu”, upozorila je Mogherini.

Izvor: Agencije