Otvoren autoput koji spaja Kosovo i Sjevernu Makedoniju

U srijedu je otvorena posljednja dionica autoputa “Arben Xhaferi” na relaciji Priština – Elezov Han, a koji spaja Kosovo i Sjevernu Makedoniju.

Autoput je dug 65,5 kilometara, a izgradio ga je tursko-američki konzorcij Bechtel-Enka.

Radovi su trajali pet godina, a cijeli projekt koštao je približno 700 miliona eura.

Premijer Kosova Ramush Haradinaj na ceremoniji otvaranja autoputa rekao je da je novac za njegovu izgradnju trošen u skladu sa zakonskim obavezama i svrhom projekta.

Značajan za Kosovo i regiju

“Našoj regiji potreban je održivi razvoj Kosova isto koliko je Kosovu potreban razvoj regije. Dakle, ovdje smo zajedno da uživamo u ovom modernom djelu, koje daje novi pogled ne samo na kosovski pejzaž nego i na cijelu regiju, kao prostor koji smo voljeli zajedno tokom stoljeća”, rekao je on.

Predsjednik Kosova Hashim Thaci izjavio je da je autoput “Arben Xhaferi” od velikog značaja za Kosovo, ali i za regiju.

“Ako smo jučer prošli ova iskustva u zapadnom svijetu, danas ih imamo na novom Kosovu. Dakle, ovo je novo Kosovo, razvijeno Kosovo, moderno Kosovo, evropsko Kosovo”, istakao je on.

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev istakao je da će i njegova država uskoro izgraditi svoj dio autoputa od graničnog prijelaza Blace do Skoplja, koji će koštati približno 1,7 miliona eura.

“Autoput ‘Arben Xhaferi’ predstavlja motivaciju i za nas da ubrzamo procedure. I mi ćemo ubrzo raspisati tender za 14 kilometara puta od Blaca do Skoplja, čime će se put Skoplje – Priština prelaziti za 45 minuta”, istakao je Zaev.

Most dug 5,7 kilometara

Predsjednik Skupštine Kosova Kadri Veseli izjavio je da je Kosovo faktor stabilnosti, koji gradi mostove.

Naglasio je da je Kosovo orijentirano ka ekonomskom razvoju i vladavini reda i zakona.

U sastavu novog autoputa jest i 13 mostova, uključujući i najduži u regiji, dužine 5,7 kilometara i visine 83 metra.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

U Srbiji se otvorila posljednja dionica Koridora 10, u Grdeličkoj klisuri na jugoistoku zemlje. Gradnja tog autoputa počela je prije 22 godine. Koridor 10, koji kroz Srbiju prolazi od mađarske granice do Sjeverne Makedonije, dug je 535 km. Zoran Kosanović donosi pregled šta je sve usporavalo izgradnju autoputa i šta je obećavano do svečanog otvaranja. 

Povodom Svjetskog dana voda dio ekoloških i nevladinih organizacija u Crnoj Gori održao je performans pred zgradom parlamenta pod nazivom “Budilica za ekološku državu”. Tako su ponovno upozorili na devastaciju i zagađenje rijeke Tare pod zaštitom UNESCO-a, zbog gradnje prvog crnogorskog autopua. Dok ekolozi mjesecima tvrde kako je “suza Evrope” u opasnosti da bude izbrisana […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO