Mogherini: S. Makedonija i Albanija odradile svoj dio posla

Mogherini: 'Tokom posljednjih pet godina na zapadnom Balkanu postignut je napredak' (EPA)
Mogherini: 'Tokom posljednjih pet godina na zapadnom Balkanu postignut je napredak' (EPA)

Johannes Hahn, komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju, danas je Odboru za vanjske poslove Evropskog parlamenta predstavio Paket proširenja Evropske unije za 2019. Nakon toga se Federica Mogherini, visoka predstavnica Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednica EK-a, obratila javnosti i istakla da je u mišljenju o zahtjevu Bosne i Hercegovine za dobijanje kandidatskog statusa jasno naglašeno da je u toj zemlji neophodno napraviti niz važnih reformi, prenosi Anadolija.

“Izdali smo izvještaj Evropske komisije o Bosni i Hercegovini i njenoj kandidaturi za Evropsku uniju, gdje je naveden niz prioriteta u području demokratije, vladavine prava, osnovnih prava i javne uprave i reformi koje su potrebne kako bi zemlja krenula prema statusu kandidata i otvaranju pregovora. Također, ključna je stvar formiranje Vijeća ministara Bosne i Hercegovine”, naglasila je Mogherini.

Istakla je i da su najveći napredak u proteklih godinu dana napravile Sjeverna Makedonija i Albanija. Prema njenom mišljenju, te dvije zemlje ispunile su svoj dio posla i sada je na EU-u da ispuni svoj dio pogodbe.

“Na osnovu stroge i poštene ocjene ove godine, po drugi put, Komisija predlaže otvaranje pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom. To je preporuka koja se zasniva na ozbiljnoj procjeni. Sjeverna Makedonija i Albanija odradile su svoj dio posla, a sada je na Evropskoj uniji da ispuni svoj dio pogodbe. Nakon naše preporuke sada je lopta u rukama Vijeća”, rekla je Mogherini.

Rad u Briselu i na Balkanu

Istakla je da je tokom posljednjih pet godina na zapadnom Balkanu postignut napredak, koji je bilo gotovo nemoguće postići kad su preuzeli mandat.

“To je postignuto našim kolektivnim radom i odgovornošću u Briselu i na Balkanu, tako da je naša zajednička zadaća da sada zacrtamo te temelje i nastavimo dalje na njima”, smatra Mogherini.

Također je rekla da je veoma važno da Evropska unija, kako ne bi izgubila vjerodostojnost na Zapadnom Balkanu, pruži konkretan odgovor na historijski napredak koji je postignut i provedene reforme.

Nakon objave mišljenja, Evropska komisija dostavit će ga Evropskom parlamentu i Vijeću Evropske unije, koje će ga razmatrati, a zatim donijeti odgovarajući zaključak o sljedećim fazama u procesu pristupanja Uniji.

Izvor: Agencije


Povezane

Riječ je o najznačajnijem dokumentu za države u procesu približavanja Evropskoj uniji, u kojem Evropska komisija ocjenjuje napredak, ali i nedostatke na eurointegracijskom putu šest pretendendica za članstvo sa zapadnog Balkana te Turske.

27 May 2019
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO