Haradinaj: Takse ostaju do recipročnog priznanja Kosova i Srbije

Izvještaj Evropske komisije jasno ukazuje gdje se Kosovo nalazi u provedbi evropskih reformi (Anadolija)
Izvještaj Evropske komisije jasno ukazuje gdje se Kosovo nalazi u provedbi evropskih reformi (Anadolija)

U Izvješću Europske komisije za 2019. Kosovo je predstavljeno kombinirano i s pozitivne strane može se reći da je čaša dopola puna, izjavila je šefica Ureda Europske unije na Kosovu Natalija Apostolova nakon što je to izvješće i službeno predala premijeru Kosova Ramushu Haradinaju.

Apostolova je, na zajedničkoj konferenciji za novinare s Haradinajem i ministricom europskih integracija Kosova Dhuratom Hoxhom, naglasila da Izvješće o Kosovu za 2019. jasno ukazuje gdje je Kosovo trenutačno u provedbi europskih reformi, koje je nužno provesti na putu europskih integracija, prenosi Anadolija.

“Kosovo je napravilo napredak u nekim područjima, ali postoje i područja gdje Kosovo bržim koracima treba ostvariti poboljšanje, kao što su reforma javne uprave, statistika, ekonomija, ali i vladavina prava, borba protiv korupcije i organiziranog kriminala”, rekla je Apostolova.

U mnogim područjima treba brži napredak

Šefica Ureda EU-a na Kosovu je naglasila da postoje i druga područja na kojima Kosovo treba ostvariti brži napredak, kao što je reforma u obrazovanju, poboljšanje životne sredine, ali i usvajanje novog zakona koji se priprema u vezi Vlade, jer Kosovo ima veliku izvršnu vlast, s velikim brojem ministara i njihovih zamjenika. 

“Željeli bismo vidjeti vladavinu prava s aspekta transparentnosti, znači zaposlenja civilnih službenika prema zaslugama i na višim položajima”, kazala je Apostolova.

Haradinaj je rekao kako će se, nakon detaljne analize ovog Izvješća, koje iznosi i “ono što je pozitivno i ono u čemu Kosovo zaostaje”, idućeg tjedna održati sastanak Međuministarskog vijeća za europske integracije, kako bi se odredili idući Vladini zadaci na temelju nalaza izvješća.

Priznanjem Kosova riješile bi se sve teme

Upitan da prokomentira zahtjev iz izvješća da se ukinu takse od 100 posto na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine, Haradinaj je kazao da takse ostaju ukoliko ne bude sveobuhvatnog sporazuma sa Srbijom o recipročnom priznanju.

“Mislim kako je vrijeme da se i Kosovo i Srbija izjasne jesu li spremni za sporazum o priznavanju i tom prilikom bi se riješile sve teme, pa i takse. Ako nema spremnosti za sporazum o recipročnom priznanju u postojećim granicama, onda se nastavlja postojeće stanje, bez ukidanja taksi”, kazao je premijer Kosova.

Ministrica Hoxha rekla je kako je ovim izvješćem ponovo potvrđeno da je Kosovo ispunilo kriterije za liberalizaciju viza te se pozivaju države članice EU-a da donesu odluku o slobodi kretanja za građane Kosova.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO