EK: Korupcija u Crnoj Gori i dalje razlog za zabrinutost

Na sjednici bi trebali biti izabrani predsjednik i potpredsjednici parlamenta (EPA)
Na sjednici bi trebali biti izabrani predsjednik i potpredsjednici parlamenta (EPA)

Najnovije izvješće Europske komisije o Crnoj Gori pokazuje da je ta država dostigla određenu razinu spremnosti u borbi protiv korupcije, dok je, unatoč ograničenom napretku, korupcija i dalje prisutna u mnogim područjima i nastavlja biti razlogom za zabrinutost.

EK je u srijedu u Bruxellesu predstavio paket proširenja za zapadni Balkan, koji uključuje i godišnje izvješće za Crnu Goru.

Ocjenjuje se da je, kad je riječ o političkim kriterijima, izvještajno razdoblje obilježila niska razina povjerenja u izborni okvir, koji mora biti revidiran sveobuhvatno i inkluzivno, prenosi Anadolija.

“U izvještajnom razdoblju održani su predsjednički i lokalni izbori u 11 općina. Lokalni izbori održavaju se na rotacijskoj osnovi, zbog čega je teško promatrati izbore, naročito za međunarodne promatrače, a postoji veliki prostor za tvrdnje da su postojale nepravilnosti, što se ne može neovisno ocijeniti”, navodi se u dokumentu.

Ocijenjeno je da je politička scena i dalje fragmentirana, polarizirana i obilježena nedostatkom političkog dijaloga.

“Ograničen napredak napravljen je u ponovnom uspostavljanju političkog dijaloga u Skupštini, s privremenim i djelomičnim povratkom oporbenih stranaka u parlament i uspostavljanjem privremenog parlamentarnog odbora”, piše u dokumentu.

Vraćanje političkog dijaloga u parlament

U izvješću je spomenuta afera “Koverta”, gdje se navodi da su optužbe za korupciju i nelegalno financiranje političkih stranaka mobilizirale građane kroz redovne ulične prosvjede.

“Vraćanje političkog dijaloga u parlament odgovornost je svih političkih aktera”, poručili su iz EK-a.

Crna Gora, kako se ocjenjuje, umjereno je spremna kad je riječ o reformi javne uprave.

“Ukupno gledano, ostvaren je određen napredak. Dobar napredak ostvaren je u srednjoročnom planiranju politika, zapošljavanju zasnovanom na zaslugama i racionalizaciji organizacije državne uprave”, stoji u izvješću.

Crna Gora, ocjenjuje se, postigla je određenu razinu spremnosti u borbi protiv korupcije.

“Postoji ograničen napredak tijekom izvještajnog razdoblja. Međutim, korupcija je prisutna u mnogim područjima i nastavlja biti razlogom za zabrinutost”, navodi se.

Operativni kapacitet institucija, kako se ocjenjuje, poboljšan je i sve bi institucije trebale pokazati proaktivniji stav.

Nasilje nad novinarima

“Potrebno je riješiti izazove za kredibilitet, neovisnost i određivanje prioriteta u radu Agencije za sprječavanje korupcije.”

Dodaje se da financijske istrage, kao i pljenidbu i oduzimanje imovine i dalje treba poboljšavati.

U borbi protiv organiziranog kriminala Crna Gora ostaje umjereno spremna.

“Određeni napredak postignut je u pravosudnoj suradnji i nekim područjima borbe protiv organiziranog kriminala”, navodi se u dokumentu EK-a.

Crna Gora postigla je određenu razinu pripreme u vezi sa slobodom izražavanja, ali u izvještajnom razdoblju nije postignut napredak.

“Bilo je vrlo ograničenog napretka u istragama u vezi sa slučajevima nasilja nad novinarima. Nedavno političko miješanje u rad Vijeća nacionalnog javnog servisa i Agencije za elektronske medije predstavlja razlog za ozbiljnu brigu”, ocjenjuje se u izvješću.

Suočavanje s migracijama

Kad je riječ o dobrosusjedskim odnosima i regionalnoj suradnji, Crna Gora ostaje konstruktivno posvećena bilateralnim odnosima s ostalim državama u proširenju EU-a i susjednim državama članicama EU-a, kao i aktivan sudionik regionalne suradnje.

“Kad je u pitanju sposobnost Crne Gore da preuzme obveze iz članstva, u većini područja obavljen je važan posao na usuglašavanju i pripremi za provedbu pravne tekovine EU-a. Crna Gora ostvaruje dobru razinu pripremljenosti u područjima kao što su gospodarsko pravo, zakon o intelektualnom vlasništvu i energiji te vanjska, sigurnosna i obrambena politika”, stoji u dokumentu.

Dobar napredak, ocjenjuje se, napravljen je u područjima pravo uspostavljanja i slobode pružanja usluga, zakon o intelektualnom vlasništvu, poljoprivreda i ruralni razvoj, sigurnost hrane, veterinarstvo i fitosanitarna politika.

U idućem izvještajnom razdoblju, navodi se, Crna Gora mora ojačati kapacitete za suočavanje s raznim valovima migracija i integracije izbjeglica, kao i nastaviti s povećavanjem ljudskih i materijalnih resursa posvećenih upravljanju granicama i sustavom registracije migranata.

Izvor: Agencije


Povezane

Prioritet je provođenje rezultata izbora, uz poštivanje standarda kakvi vrijede u zemljama članicama Evropske unije, kaže šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

29 May 2019
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO