KFOR: Akcija policije na Kosovu nije protiv Srba

U pitanju je policijska akcija kakve su se dešavale i u prošlosti, tvrdi KFOR (EPA)

Međunarodne mirovne snage pod vodstvom NATO-a KFOR potvrdile su da je u toku operacija kosovske policije koja se po nalogu Tužilaštva u Prištini odvija na cijelom Kosovu.

KFOR, kao i kosovske vlasti, tvrdi da se akcija na Kosovu izvodi u okviru borbe protiv kriminala.

“Operacija Kosovske policije odvija se po nalogu Tužilaštva na cijelom Kosovu, ne samo na sjeveru, i nije uperena protiv Srba, već protiv osoba optuženih za korupciju i kriminal”, rekao je za Tanjug glasnogovornik komande KFOR-a Vincenzo Grasso. 

“Mi za sada pratimo situaciju, u kontaktu smo sa vlastima u Prištini, ali otvorene su nam i komunikacije sa Srbijom”, kaže Grasso.

Prema njegovim riječima, u pitanju je policijska akcija kakve su se dešavale i u prošlosti, tako da KFOR “samo prati situaciju”.

On je komentarisao i stav sprskih zvaničnika da KFO treba da učini nešto po pitanju akcije kosovskih specijalaca.

“O tome je i ranije diskutovano, mi se ne miješamo u akcije policije, dok nam ne zatraže da intervenišemo”, rekao je Grasso.

Hapšenja na Kosovu

U akciji Policija Kosova (PK) i Policijskog inspektorata Kosova (PIK) po nalogu Osnovnog suda u Prištini za pritvaranje nekoliko policijskih službenika i građana osumnjičenih da su kriminalna grupa ranjen je jedan pripadnik i uhapšeno pet osoba, javljaju prištinski mediji, dok Tanjug javlja da je uhapšeno 13 pripadnika Policije Kosova srpske nacionalnosti. 

Među uhapšenima ima i albanskih pripadnika Policije Kosova, prenosi Beta.

Radiotelevizija Srbije javila je ranije da je zbog upada specijalnih jedinica ROSU na sjever, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić naredio stavljanje svih jedinica Vojske Srbije u stanje pune borbene gotovosti.

Izvor: Agencije