Haradinaj: Vučićeva reakcija je zaštita zločina

Ramush Haradinaj
Haradinaj je rekao da je odlučio ne sudjelovati na samitu ako poziv albanskog premijera i stigne (Reuters)

Premijer Kosova Ramush Haradinaj smatra da je operacija specijalnih policijskih snaga Kosova, u kojoj je uhićeno 28 osoba srpske, albanske i bošnjačke nacionalnosti, bila zakonska obaveza, a reakciju predsjednika Srbije Aleksandra Vučića povodom toga okarakterizirao je “zaštitom zločina”.

Haradinaj je ponovio ono što su u nekoliko navrata tvrdili policija i političari s Kosova – da je riječ o “akciji usmjerenoj na ljude uključene u nezakonite radnje” i “provedbi zakona”.

Tvrdi da su u Zubinom Potoku “šverceri pokušavali vatrenim oružjem ometati operaciju”.

‘Ne možemo u EU podržavajući zločin’

“Policija Kosova sposobna je obaviti svoj zadatak. Ne možemo ići u Evropsku uniju podupirući zločin. To je nepravedno kao reakcija i besmisleno je braniti zločin”, rekao je Haradinaj.

Kad je riječ o uhićenju jednog ruskog državljanina tijekom akcije, smatra da, usprkos poštivanju imuniteta međunarodnih organizacija, kad određena osoba “ugrožava državu, onda bi zakon trebalo provoditi na osnovu međunarodnih konvencija”.

“Poznato je što je ruska agenda destabilizacije i zato pažljivo trebamo raditi protiv takvih agendi. U tomu smo uspješni. Nema mjesta na kojem se zakon ne primjenjuje na Kosovu”, kaže Haradinaj.

Obaviještene međunarodne sigurnosne instance

Prema Haradinaju, “akcija je izvedena na osnovu dokaza koje su kosovskim vlastima dostavili Srbi”.

U međuvremenu je službena Priština o uhićenju “obavijestila međunarodne sigurnosne instance, koje su bile svjesne svih parametara akcija”.

Naveo je još jednom kako “akcija nije bila uperena protiv Srba nego protiv kriminala, šverca i trgovine ljudima”.

Odbacio je navode da je kosovska policija koristila prekomjernu silu.

Izvor: Agencije