Vučić: Vrijeme je da biramo između slatkih laži i gorke istine

'Srbija se nalazi na putu evropskih integracija jer hoće da pripada tom delu sveta i društva', rekao je Vučić (Sava Radovanovi? / Tanjug)

“Vreme je da biramo između slatkih laži i gorke istine”, poručio je u ponedjeljak predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obraćajući se zastupnicima u Skupštini Srbije, na sjednici posvećenoj Kosovu.

Prema njegovim riječima, raspravu o Kosovu “trebalo je početi odgovorom na važno pitanje: u šta verujemo: u laži ili u istinu, jer, bez toga nećemo znati za šta smo sposobni i koliko možemo, gde su granice naše zemlje i naših snova, baš kao i naše stvarnosti”.

“Ko su nam prijatelji i da li imamo pravo da budemo neprijatelji sa onima od kojih u velikoj meri zavisi naša budućnost? Da li smo sebi prijatelji ako odbijamo da se suočimo sa istinom?”, upitao je Vučić.

Naveo je kako je njegov posao, kao predsjednika, da “ljudima saopšti istinu, kakva god bila, nekad gorku i neprijatnu”.

Govorio je i o demografskim kretanjima, navodeći kako danas “na Balkanu živi 7,46 miliona Srba i 4,07 miliona Albanaca”, uz napomenu kako je “u Srbiji negativan prirodni priraštaj, a Albanci imaju pozitivan”.

“Ukoliko se nešto ne promeni, prema proceni Ujedinjenih nacija, 2100. godine Srba će biti dvostruko manje nego Albanaca”, naveo je Vučić te dodao da bi za “pozitivan priraštaj žene u Srbiji trebale da rađaju 3,2 deteta”.

‘Razgovori su veoma važni’

Govoreći o političkim prilikama, rekao je kako su “evropske sile i SAD dozvolile Prištini da šest godina ne formira zajednicu srpskih opština, što je bila jedina obaveza Albanaca iz Briselskog sporazuma”.

“Jednu jedinu obavezu koju su imali nisu ispunili zato što im je neko dozvolio da je ne ispune. Zato što su im evropske sile i SAD rekle ‘Vama je dozvoljeno da je ne ispunite'”, kazao je Vučić.

Konstatirao je kako je prošlo više od 200 dana otkad je Vlada Kosova uvela 100-postotne pristojbe na uvoz robe iz Srbije, a da se “niko zbog toga ne sekira”.

“Niko ne reaguje ni na to što su danas ponovo najavili formiranje ‘Velike Albanije’, a da se u Srbiji govori o [bh. entitetu] Republici Srpskoj bilo bi potpuno drugačije. Da je neko od nas pomenuo Republiku Srpsku, metaforično rečeno, obesili bi nas u Briselu”, rekao je Vučić.

Kako kaže, razgovori Srbije i Kosova veoma su važni.

“Time smo zaustavili sled gubitaka i povratili ugled Srbije i uspeli da vratimo temu Kosova za pregovarački sto. Tražili smo vreme da zemlju sačuvamo. Morate da razgovarate iako nije lepo razgovarati sa [predsjednikom Kosova Hashimom] Tačijem, a ni njemu sa mnom, ali to radite jer volite svoju zemlju”, objasnio je Vučić.

Konstatirao je kako se Srbija nalazi na putu europskih integracija jer “hoće da pripada tom delu sveta i društva”.

“Neko će da kaže: ‘Zašto?’ Moramo imati u vidu da 68 odsto naše trgovine obavljamo sa Evropskom unijom, odakle su i najveći investitori. Danas samo nemačke kompanije kod nas zapošljavaju 60.000 ljudi”, ukazao je Vučić.

‘Ako ne pristanemo, izgubićemo sve’

Ponovno se vratio na pregovore s Kosovom, rekavši kako druga strana “ne želi stvarni dijalog u ovom trenutku, o čemu govori veliki broj jednostranih poteza koje je povukla u poslednje vreme”, ponavljajući da Srbija “neće sesti za pregovarački sto sve dok ne budu ukinute takse”.

“Priština stvarni dijalog u ovom trenutku ne želi. Da li će ga želeti je pitanje za njihove zapadne mentore, a ne za njih”, rekao je Vučić.

“Kažu da smo mi krivi jer uslovljavamo dijalog. O čemu ćemo da postignemo sporazum ako nismo u stanju da postignemo sporazum o slobodnoj trgovini? Naš jedini uslov je da ukinu takse i dijalog ćemo da nastavimo”, kazao je Vučić.

Obećao je da će, ukine li Kosovo takse, dati “sve od sebe da pokuša da pronađe neko rešenje”, te dodao: “Ako ne pristanemo na kompromis, sve ćemo izgubiti.”

Pozvao se i na istraživanja koja ukazuju da “sledi propast ako do rešenja ne dođe”.

“To govorim zarad istorije, jer pretpostavljam da je moguće da ne dođemo do kompromisa u narednih pet ili deset godina, a to bi bila katastrofa i za Srbe i za Albance. Posledice bi bile katastrofične za nas u ekonomskom, socijalnom i demografskom aspektu. Trenutno nema čak ni dijaloga, a dogovor i kompromis nisu poraz već pobeda. Ako ne pristanemo, izgubićemo sve”, zaključio je Vučić.

‘Odluka referenduma će biti obavezujuća’

“Ako bude kompromisnog rešenja, mada sam skeptik po tom pitanju, narod će o tome morati da se izjasni i, za razliku od drugih zemalja, kod nas će odluka naroda biti obavezujuća”, poručio je Vučić.

Ponovno se vratio na pitanje bez kojeg, kaže, nema nastavka pregovora, rekavši kako Srbiji “u prvoj fazi ostaje da čeka i vidi da li će Amerikanci i Evropljani ubediti Albance da ukinu takse”.

“Nastavka suštinskih razgovora bez ukidanja taksi neće biti. Tačka. Ukoliko ukinu takse, ići ćemo da razgovaramo, da pokušamo da pronađemo kompromisno rešenje. Ukoliko ga slučajno bude, a skeptik sam po tom pitanju, doći ćemo i pred parlament i pred narod da se o tome izjasne. I, za razliku od nekih drugih zemalja, članica i nečlanica EU-a, kod nas će odluka naroda da bude obavezujuća. A ne ‘Referendum nije prošao, ali koga briga za referendum?'”, rekao je.

“Kod nas će biti onako kako odluči narod i onako kako narod bude rekao”, dodaje.

“Ako ništa od toga ne bude slučaj i dođe do najgoreg scenarija i Albanci napadnu naš narod na Kosovu i Metohiji, ma koliko to bilo teško, a veoma je teško, jer se na Kosovu i Metohiji nalazi NATO, progon i pogrom srpskog naroda nećemo dozvoliti. Imali smo dovoljno ‘Oluja’, ‘Bljesaka’, mnogo nesreća i više takve nesreće srpskom narodu nećemo dozvoliti”, zaključio je Vučić.

Obraćanje predsjednika Srbije, koje je trajalo dva i pol sata, bojkotirao je veći dio zastupnika oporbe.

Izvor: Agencije


Povezane

Zastupnici dijela opozicije, koji bojkotiraju rad parlamenta, najavili su da neće doći na sjednicu na kojoj je jedina tačka dnevnog reda izvještaj o Kosovu.

Published On 26 May 2019
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO