Rusija: Presuda za pokušaj prevrata u Crnoj Gori neprijateljski korak

Crnogorski sud osudio je ruske državljane Vladimira Popova i Eduarda Šišmakova zatvorske kazne zbog pripremanja zavjere
 (Reuters)
Crnogorski sud osudio je ruske državljane Vladimira Popova i Eduarda Šišmakova zatvorske kazne zbog pripremanja zavjere (Reuters)

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije ocijenilo je da bi presuda dvojici državljana te zemlje za organizaciju pokušaja prevrata u Crnoj Gori na dan parlamentarnih izbora 2016. godine, mogla pogoršati ionako loše odnose između Podgorice i Moskve.

“Ovaj neprijateljski korak može samo pogoršati rusko-crnogorske odnose koji su i bez toga na historijski najnižem nivou“, navodi se u odgovoru Ministarstva vanjskih poslova Rusije novinskoj agenciji EurAsia Daily, prenosi Tanjug.

Presudom podgoričkog Višeg suda dvojica agenata ruske obavještajne službe GRU Eduard Šišmakov i Vladimir Popov osuđeni su na 15, odnosno 12 godina zatvora za kaznena djela stvaranja kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju.

Dvojica lidera opozicione stranke Demokratski front Andrija Mandić i Milan Knežević osuđeni su u istom slučaju na po pet godina zatvora.

Rusija odbacuje svaku odgovornost

Rusko ministarstvo vanjskih poslova ponovo je odbacilo svaku odgovornost službene Moskve u pokušaju prevrata, ocjenjujući da je presuda podgoričkog Višeg suda usmjerena na obračun s protivnicima vlasti u Crnoj Gori.

Presudu za pokušaj prevrata u Crnoj Gori prethodno je komentirao ministar vanjskih poslova Velike Britanije Jeremy Hunt ocjenjujući da je presuda dvojici ruskih obavještajnih časnika zbog neuspjelog pokušaja državnog udara u Crnoj Gori „još jedan primjer nečuvenih pokušaja Rusije da naruši evropsku demokraciju“.

I ambasada SAD-a u Podgorici pozdravila je osuđujuću presudu crnogorskog Višeg suda ocjenjujući je kao „važan korak naprijed u vladavini prava koji šalje jaku poruku da su nastojanja potkopavanja demokracije neprihvatljiva“.

Vijeće Višeg suda u Podgorici u slučaju poznatom kao pokušaj državnog udara proglasilo je krivim svih 14 optuženih i osudilo ih na ukupno 68 godina zatvora.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO