Srbija: Doživotni zatvor ubicama i silovateljima djece i trudnica

Skupština Srbije usvojila je u utorak izmjene i dopune Krivičnog zakonika kojima se uvodi doživotna kazna zatvora bez uvjetnog otpusta za silovatelje i ubice djece, trudnica i nemoćnih osoba.

Ovaj dio izmjena Krivičnog zakona dio je inicijative Fondacije “Tijana Jurić“, koju je potpisima podržalo 160.000 građana ove države, prenosi agencija Beta.

Glasanje je sa skupštinske galerije pratio osnivač fondacije Igor Jurić, koji je fondaciju osnovao i inicijativu pokrenuo posle svirepog ubistva njegove maloljetne kćerke.

Njegovo prisustvo poslanici su propatili aplauzom.

Glasanju nije prisustvovao dio opozicionih poslanika, koji bojkotira rad Narodne skupštine Srbije.

Usvojenim izmjenama Krivičnog zakona ukida se kazna zatvora od 30 do 40 godina i umjesto nje uvodi doživotna kazna za najteža krivična djela.

Pooštrene brojne kazne

Ta kazna predviđena je za djela ubistva predstavnika najviših državnih organa, teška djela protiv ustavnog uređenja i sigurnosti Srbije, udruživanje radi vršenja krivičnih djela, genocid, zločin protiv čovječnosti, ratni zločin protiv civilnog stanovništva, ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika, terorizma.

Za ta djela predviđeno je da osuđenik na doživotni zatvor može uvjetno biti otpušten nakon izdržanih 27 godina zatvora, što nije slučaj sa ubicama i silovateljima djece i trudnica i nemoćnih lica.

Izmjenama zakona su pooštrene kazne za povratnike učinilaca krivičnih djela, za zlostavljanje i mučenje, nasilje u porodici, poresku utaja, ubijanje i zlostavljanje životinja, sprečavanje službenog lica u vršenju službene radnje, napad na službeno lice u trenutku vršenja službene radnje, učestvovanje u grupi koja sprečava službeno lice u vršenju službene radnje i nasilničko ponašanje na sportskim priredbama.

Izmjenama zakona uvodi se i novo krivično djelo napad na advokate, što je bio zahtjev Advokatske komore Srbije.

Skupština je usvojila i izmjene i dopune Zakona o krivičnom postupku.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Srbija će u krivično zakonodavstvo prvi put uvesti kaznu doživotnog zatvora. U toj zemlji će bez prava na uslovnu slobodu do kraja života robijati ubice djece, nemoćnih osoba i trudnih žena. Izmjena krivičnog zakona u javnosti je poznata kao “Tijanin zakon”, koju je peticijom podržalo više od 158.000 građana Srbije. Prilog Đorđa Kostića.

Published On 14 May 2019

Prije godinu dana Fondacija “Tijana Jurić” uputila je u Skupštinu Srbije inicijativu za uvođenje doživotne kazne zatvora za svirepa ubistva djece i nemoćnih. Ta inicijativa još se nije našla pred zastupnicima. Ignorisanje zahtjeva koji je potpisalo 160.000 ljudi inicijatori tumače kao neodgovornost prema građanima. Iz Ministarstva pravde poručuju kako je stručna javnost podijeljena u vezi […]

Published On 12 Nov 2018
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO