Nevakcinisana djeca neće moći u prvi razred

Od početka epidemije do 25. aprila je MMR vakcine primilo ukupno 21.168 djece starosti do 14 godina (Al Jazeera)
Od početka epidemije do 25. aprila je MMR vakcine primilo ukupno 21.168 djece starosti do 14 godina (Al Jazeera)

U osnovne škole u Sjevernoj Makedoniji neće biti upisivani prvačići koji nisu vakcinisani, potvrdio je danas glasnogovornik Vlade u Skoplju Mile Bošnjakovski, prenose agencije.

Bošnjakovski je rekao kako se neće odstupati od mjera koje su donijete sa proglašenjem epidemije malih boginja u cijeloj državi i kako u narednu školsku godinu neće biti upisani budući učenici prvog razreda za koje nije dostavljen karton za vakcine.

“Vakcinacija je obavezna, u prvi razred se neće moći upisati djeca koja nisu vakcinisana. Zakon za osnovno obrazovanje, član 46, stav 2, je jasan”, rekao je on na konferenciji za novinare.

Bošnjakovski je rekao kako se terenska vakcinacija u školama provodi planiranom dinamikom i istakao kako se mora podići stepen imunizacije kako bi se spriječila epidemija malih boginja.

Hiljade vakcinisanih

U Sjevernoj Makedoniji, prema posljednjim objavljenim podacima, od 20. do 25. aprila prijavljeno je 95 novih slučajeva malih boginja, dok je ukupno od početka epidemije u decembru prošle godine registrirano 1.175 oboljelih.

“Stopa oboljelih od malih boginja je 56,8 na 100.000 žitelja, što je najveći broj registriranih slučajeva u posljednjih deset godina”, navodi državni Institut za javno zdravlje.

Od početka epidemije do 25. aprila je MMR vakcine primilo ukupno 21.168 djece starosti do 14 godina, dodaju agencije.

Izvor: Agencije


Povezane

Sedmomjesečna beba preminula je sredinom marta na Pedijatrijskoj klinici u Sarajevu od posljedica ospica. U posljednjih mjesec dana povećan je broj oboljelih od te zarazne bolesti širom Bosne i Hercegovine, a svi oboljeli nisu vakcinisani. Zbog toga iz bolnica pozivaju roditelje da se odupru lobiju protiv vakcinisanja i da na vrijeme zaštite djecu. Srbija je […]

Nakon proglašenja epidemije malih boginja u Skoplju i hospitalizacije 13 osoba različitog uzrasta, koje nisu bile vakcinisane, intenzivno se provodi vakcinacija djece. Vakcinu bi trebala primiti nakon što navrše 12 mjeseci, ali proteklih godina, zbog špekulacija o tome da u nekim slučajevima to može izazvati autizam, mnogi roditelji nisu vakcinisali djecu, što je uzrokovalo širenje bolesti, koja u najtežim […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO