Crna Gora: Od 1. jula minimalna zarada 222 eura

Posljednji put visina minimalne zarade u Crnoj Gori usaglašena je 2013. godine (Anadolija)

Socijalni partneri u Crnoj Gori podržali su prijedlog Vlade Crne Gore da minimalna zarada od 1. jula iznosi 222 eura, a do kraja godine će nastaviti pregovore o njenom povećanju do ciljanog iznosa, odnosno 50 posto prosječne plate.

Generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Crne Gore Srđa Keković je kazao da su socijalni partneri postigli konsenzus na sjednici Socijalnog savjeta u vezi s minimalnom zaradom.

“U vezi sa minimalnom zaradom, saglasili smo se da podržimo prijedlog Vlade da minimalna zarada od 1. jula bude 222 eura, a da se do kraja godine nastave pregovori o povećanju minimalne zarade do onog našeg ciljanog iznosa, što je 50 odsto prosječne zarade u Crnoj Gori”, rekao je on, javlja Anadolija.

Povećanje minimalne zarade

Keković je kazao da će od 1. jula pratiti efekte povećanja minimalne zarade i prije nego se krene u pripremanje zakona o budžetu za narednu godinu da se uđe u pregovore i nastavak tih pregovora u vezi s dostizanjem one visine cijene minimalne zarade koja je preferirana.

“Analiziraće se efekti, a onda ući u pregovore. Do kraja godine ćemo imati jasan stav da li ćemo izađi na 50 odsto prosječne zarade. U ovom trenutku smo našli neku mjeru kompromisa”, ekao je Keković.

Trenutno minimalna zarada u Crnoj Gori iznosi 193 eura i najniža je u regiji.

Posljednji put visina minimalne zarade usaglašena je 2013. godine.

Izvor: Agencije