Video: Prezentacija Koridora 5C u videu od 360 stepeni

U novom 360 stepeni širokom videu Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) predstavljen je završeni dio autoputa A1 na Koridoru 5C, kao i značaj ove moderne saobraćajnice za BiH, ali i region u cijelosti.

Interaktivni video je dosad neviđen uvid u pojedinosti autoputa A1, a EBRD nas isprva vodi do Zeničke zaobilaznice, odnosno na jedan od visokih vijadukta koji će nositi jedan od najzahtjevnijih dijelova autoputa, prenosi Klix.ba.

“Ova cesta je najveći infrastrukturni projekt u historiji ove zemlje. Do sada ga prati 28 tunela i 108 mostova, a u narednim godinama bit će ih izgrađeno još. Put za more iz Sarajeva, koji danas traje 3,5 sata, trebao bi trajati svega dva sata jednom kada se cesta završi”, kaže vodič prezentacije.

‘Kičma BiH’

Ističe se da će cijeli autoput na Koridoru 5C biti završen krajem sljedeće decenije i da će, jednom kada se završi, biti kičma Bosne i Hercegovine.

BiH se nedavno zadužila kod Evrospke banke za obnovu i razvoj u iznosu od 210 miliona eura kako bi nastavila gradnju autoputa kod Doboja i južno od Doboja.

Trenutno se na Koridoru 5C koristi 95 izgrađenih kilometara, 10 kilometara se ne koristi. Radovi se na Koridoru 5C obavljaju samo na poddionici Buna – Počitelj južno od Mostara te na Zeničkoj zaobilaznici.

Izvor: Agencije


Povezane

Iako su sredstva odavno obezbijeđena, dionica autoputa na Koridoru 5c kod Čapljine još se ne gradi. Problem je u izboru izvođača, a čeka se da domaće dileme riješi investitor – Evropska investiciona banka. Sa druge strane, dionicu kod Mostara opterećuje neriješena trasa i peticija više od 3.000 ljudi koji se protive posljednjem prijedlogu da autoput […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO