Švicarska televizija: Hrvatski policajci silom vraćaju migrante u BiH

Hrvatsko ministarstvo unutrašnjih poslova odbacilo je sve optužbe (SRF Facebook/Screenshot)

Švicarska televizija objavila je snimak na kojem hrvatski policajci silom vraćaju migrante u susjednu Bosnu i Hercegovinu i prema svjedočanstvima migranata oduzimaju im novac i mobitele.

Hrvatska policija je već duže vrijeme suočena s optužbama da izbjeglice koje se nađu na hrvatskoj teritoriji nezakonito vraća u BiH umjesto da im pruži priliku da zatraže azil u Hrvatskoj te da ih fizički zlostavlja i krade imovinu.

Hrvatsko ministarstvo unutrašnjih poslova sve je optužbe odbacilo.

U političkom magazinu Rundschau prvog programa Švicarske radio televizije (SRF) prikazan je snimak na kojem se vidi kako policajci kombijima na granični prijelaz dovode grupe migranata i šalju ih nazad u BiH.

Novinari su dva dana zaredom sa skrivenih položaja zabilježili četiri tzv. “push back“ akcije, odnosno vraćanje migranata protiv njihove volje. U njima je u BiH prebačeno 70 migranata, uglavnom iz Pakistana, Afganistana i Alžira.

U razgovoru s novinarima migranti govore o tome da su im hrvatski policajci uništili mobitele i oduzeli novac te da su protiv njih upotrijebili silu.

Jedna afganistanska porodica svjedoči kako su ih policajci uz prijetnju oružjem strpali u kombi, a na pitanje mogu li zatražiti azil u Hrvatskoj, policajac im je navodno odgovorio da će dobiti “bosanski azil“.

Povreda evropskog prava

U prilogu se navodi da se mjesto na kojem hrvatski policajci vraćaju migrante nalazi blizu sela Gradine. Prilog je snimljen krajem aprila.

Hrvatsko ministarstvo unutrašnjih poslova odgovorilo je SFR-u da se na snimku radi o “službenoj akciji u skladu sa Šengenskim kodeksom koja ima za cilj spriječiti ilegalni ulazak u EU“.

Međutim, njemački stručnjak za migraciju Marcus Engler kaže kako je jasno da se radi o povredi evropskog i međunarodnog prava, jer nije dozvoljeno grupno protjerivanje bez prethodnog postupka.

Engler dodaje da to nije praksa za koju je kriva samo Hrvatska, nego cijela EU. “Mi moramo kritizirati hrvatsku vladu ali hrvatska ovdje ne djeluje na vlastitu ruku nego zajedno s ostatkom EU-a. Hrvatska granična policija se finansira evropskim novcem. Druge zemlje podržavaju ovu praksu jer od nje politički profitiraju“, rekao je Engler za SFR.

Evropska komisija je odbila komentirati materijal koji joj je SFR dao na uvid.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada