BiH, Srbija i Crna Gora potpisale protokol o određivanju tromeđne tačke

Činom potpisivanja završava se još jedna neophodna faza u konačnoj demarkaciji državne granice između BiH, Srbije i Crne Gore (Anadolija)
Činom potpisivanja završava se još jedna neophodna faza u konačnoj demarkaciji državne granice između BiH, Srbije i Crne Gore (Anadolija)

Protokol o određivanju tromeđne tačke između Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije potpisan je danas u Sarajevu.

Tom prilikom Adil Osmanović, ministar civilnih poslova BiH naglasio je da bi današnji čin trebao predstavljati iskorak ka uređenosti državnih granica BiH u skladu sa međunarodnim pravom, s čime su se složili i potpisnici protokola iz Srbije i Crne Gore, javlja Anadolija.

Protokol su, osim Osmanovića, potpisali Dragan Pejanović, državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore i Veljko Odalović, generalni sekretar Ministarstva vanjskih poslova Srbije. 

“Ovaj protokol jeste stvarni iskorak koji se čini u pravcu uređenosti državne granice BiH u skladu sa pravilima i principima međunarodnog prava. Svaki iskorak u pogledu uređenosti granice BiH, koji se napravi putem bilateralnih i multilateralnih pregovora sa susjednim zemljama, ide u prilog jačanju regionalne saradnje, međusobnog uvažavanja i poštivanja među susjednim državama”, naglasio je Osmanović. 

Potvrda kvalitetnih odnosa država

On se složio sa predstavnicima Srbije i Crne Gore da je rješavanja graničnih pitanja jedan od prioriteta zemalja zapadnog Balkana na putu ka Evropskoj uniji. Također, izrazio je nadu da će potpisivanje protokola inicirati i nastavak razgovora sa Srbijom oko rješavanja graničnih pitanja, dodavši da je taj proces stao još 2010. godine, kada su se posljednji put sastale komisije dvije zemlje. 

Pejanović je naglasio da je potpisivanje protokola potvrda kvalitetnih susjedskih odnosa tri države, čime još jednom šalju poruku da zemlje zapadnog Balkana mogu samostalno zaključivati sporazume sopstvenim pregovaračkim kapacitetima. 

Odalović je kazao da je apsolutni spoljnopolitički prioritet Srbije rješavanje otvorenih regionalnih pitanja i regionalna saradnja. 

I on je, kao i Osmanović, izrazio nadu da će se u što skorijem roku ponovo intenzivirati razgovori između Srbije i BiH o rješavanju graničnih sporova. 

BiH i Crna Gora su 25. augusta 2015. godine u Beču potpisale sporazum o granici, a sada komisije intenzivno rade na implementaciji tog međunarodnog ugovora. 

Odluka u skladu s međunarodnim pravom

Potpisivanjem protokola o određivanju tromeđne granične tačke između BiH, Crne Gore i Srbije stvorit će se pravni okvir za materijalizaciju i označavanje navedene tromeđne tačke. Time se završava još jedna neophodna faza u konačnoj demarkaciji državne granice između BiH, Srbije i Crne Gore, a sve u skladu s propisima unutrašnjeg zakonodavstva te tri susjedne države, kao i u skladu sa međunarodnim pravom. 

Tromeđna granična tačka između BiH, Srbije i Crne Gore bit će označena na tromeđi katastarskih opština Đakovići/Zaborak (BiH), Sočica (Srbija) i Povlače (Crna Gora) i nalazi se na mjestu zvanom Zelena Glava.

Bit će obilježena na terenu postavljanjem odgovarajuće tromeđne granične oznake, što će podjednako finansirati sve tri države.

Tri najveća grada u blizini tromeđe su Čajniče (BiH), Priboj (Srbija) i Pljevlja (Crna Gora). 

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO