Poplave u BiH: Dječak upao u nabujali potok, obustavljena potraga

Satima je trajala potraga za šestogodišnjim dječakom, koji je oko podneva upao u nabujali potok u mjestu Begov Han kod Žepča, u središnjoj Bosni i Hercegovini, no spasioci nisu imali uspjeha, pa će potragu nastaviti u srijedu, javio je Al Jazeerin reporter Boris Gagić.

Gorska služba spašavanja Žepče, zajedno s pripadnicima specijalne policije, Federalne uprave Civilne zaštite i mještanima, pretražila je cijelo korito potoka, ali dječaka nisu našli.

I u srijedu će pretraživati korito potoka, te u čamcima desnu obalu rijeke Bosne, javio je Gagić.

Izvor: Oslobođenje / YouTube

Zbog obilnih padalina u pojedinim područjima Bosne i Hercegovine znatno je pogoršano stanje.

Evakuacija je naređena u pojedinim dijelovima Doboja, gdje su poplavljeni deseci obiteljskih kuća.

Izvanredno stanje proglašeno je u općini Teslić zbog izlijevanja svih vodenih tokova što je dovelo do prekida prometne komunikacije.

Teška je situacija u Maglaju i Bihaću, u kojem je južni ulaz u grad potpuno blokiran, a gdje su deseci kuća poplavljene.

Općine Sanski Most i Bosanska Krupa proglasile su stanje prirodne nesreće.

U Prijedoru, Sana je dosegnula razinu na kojoj se proglašava izvanredna obrana od poplava, a poplavljena je lokalna cesta prema naselju Bišćani. Vodostaj Sane i dalje raste.

Iz prijedorske Civilne zaštite poručuju da je i dalje neophodan oprez.

Kritično i u slivu rijeke Bosne

Zbog obilnih kišnih padalina pritoke rijeke Bosne u Zeničko-dobojskom kantonu su stvorile velike probleme. 

Obilna kiša prouzročila je poplave i drugdje na sjeveru i središnjim dijelovima Bosne i Hercegovine, pojedina naselja su prometno odsječena, a građani prijavljuju probleme u opskrbi vodom i strujom, javljaju agencije i lokalni mediji.

I magistralni put Gračanica – Gradačac je zatvoren za saobraćaj, nakon što se Mala Tinja izlila na cestu u naselju Srnice Donje, potvrđeno je za Radio Sarajevo iz Civilne zaštite Gradačca.

U Banjoj Luci od ponedjeljka navečer proglašeno je vanredno stanje, pripadnici Civilne zaštite su u stanju pripravnosti, raspoređeni na kritična mjesta na području grada zbog eventualnih poplava.

Sirene za uzbunu oglasile su se u ponedjeljak navečer u Čelincu, nedaleko od Banje Luke, a nabujala rijeka Vrbanja odnijela je dio privremenog pješačkog mosta, javlja Alternativna televizija.

Momčilo Zeljković, načelnik općine Čelinac ,rekao je da je situacija u toj općini krajnje dramatična.

“Vrbanja je na granici da preplavi grad”, rekao je Zeljković i dodao da je, prema informacijama iz Kotor Varoši, vodostaj Vrbanje u padu.

Prirodna nesreća

Općine Bosanska Krupa i Sanski Most proglasili su stanje prirodne nesreće zbog poplava, koje je prouzrokovala obilna kiša u posljednja dva dana.

Na izvanrednoj sjednici Štaba civilne zaštite Unsko-sanskog kantona (USK) konstatirano je da ipak nema elemenata da se donese takva odluka za područje cijelog kantona, s obzirom da je situacija u drugim gradovima i općinama trenutno pod kontrolom, prenosi Fena. 

“Zajedno sa pripadnicima Federalne uprave civilne zaštite procijenili smo da trenutno nema potrebe za uvođenjem vanrednih mjera u svim gradovima i općinama USK, iako smo odlučili da na dva dana prekinemo nastavni proces u svim osnovnim i srednjim školama. Najteža je situacija u Sanskom Mostu i Bosanskoj Krupi i večeras smo odmah donijeli odluku o financijskoj pomoći, tako da će obje općine dobiti po 20.000 KM (10.000 eura)”, rekao je premijer USK Mustafa Ružnić.

Ministarstvo obrazovanja, nauke kulture i sporta USK donijelo je Odluku o prekidu nastavnog procesa u svim osnovnim i srednjim školama u kantonu, ponajviše zbog neprohodnosti određenih lokalnih prometnih dionica.

Meteorolozi su pojačane oborine prognozirali za BiH do petka.

Prije pet godina Bosnu i Hercegovinu pogodile su katastrofalne poplave, pa građani i vlasti strahuju od ponavljanja sličnog scenarija.

Izvor: Al Jazeera i agencije