Hag traži hapšenje radikala koji su ometali suđenje Šešelju

Sud Ujedinjenih naroda za ratne zločine izdao je nalog za hapšenje i od pravosudnih vlasti u Srbiji traži da dvoje članova Srpske radikalne stranke – SRS, na čijem je čelu osuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj, izruči Hagu, saopćio je Međunarodni mehanizma za ratne zločine,  sljednika Haškog suda.

Sud u Hagu je odbacio zahtjev da se suđenje članovima SRS-a Vjerici Radeti i Petru Jojiću preda pravosuđu Srbije, zbog mogućeg utjecaja na svjedoke optužbe, prenose beogradski mediji.

Jojić i Radeta optuženi su za nepoštivanje suda, jer su prijetili i pokušavali podmititi svjedoke u slučaju protiv Šešelja pred Haškim tribunalom, a trećeoptuženi Jovo Ostojić je u međuvremenu preminuo.

Vjerica Radeta izjavila je u utorak novinarima u Skupštini Srbije da ona i njen stranački kolega “neće dobrovoljno otići” u Hag.

Svjedoci ne žele pred sud u Srbiji

“Šta će se dalje događati, kako će država Srbija reagovati, nije moj problem, ali ne mogu zamisliti da postoji neko ko bi bio u stanju grubo prekršiti Ustav i pravomoćno rješenje Višeg suda. To je pitanje za predstavnike vlasti”, rekla je ona, aludirajući na raniji stav Višeg suda da ne postoje pravni i ustavni uvjeti za izručenje.

Mehanizam je u obrazloženju odluke naveo kako svjedoci protiv Radete i Jojića ne žele svoje lične podatke objelodaniti pred sudom u Srbiji jer se boje za svoje živote.

Sudije Mehanizma smatraju da bi tužiteljstvo imalo velike probleme oko dokazivanja optužnice pred srbijanskim pravosuđem, jer svjedoci nisu voljni pojaviti se pred sudom u Srbiji.

Navedeno je da su izdani novi nalozi za hašpenje i nalozi za Radetu i Jojića, a srbijanske vlasti pozvane su da optužene prebace u Hag.

Mehanizam je u junu 2018. godine donio odluku da se slučaj radikala optuženih za ometanje Haškog suda prebaci srbijanskom pravosuđu, ali je ta odluka preinačena, jer je sudijama predočeno da se svjedoci u postupku ne žele pojaviti pred sudom u Srbiji.

Nalog za hapšenje troje radikala

Tribunal je Radetu i Jojića te preminulog Ostojića optužio da su utjecali na svjedoke u procesu protiv Šešelja tako što su ih prijetnjama, ucjenama i mitom nagovarali da promijene iskaze ili da ne svjedoče.

Još u januaru 2015. godine Tribunal je vlastima u Beogradu uputio nalog za hapšenje troje radikala, ali je Viši sud u Beogradu objavio tumačenje da, prema domaćem zakonu o saradnji s Haškim tribunalom, nisu ispunjeni uslovi za hapšenje i ekstradiciju optuženih radikala.

Prema zaključku Višeg suda, Srbija ima pravnu obavezu izručiti haške optuženike za najteže ratne zločine, genocid i zločine protiv čovječnosti, ali ne i okrivljenike za nepoštivanje suda, odnosno utjecanje na svjedoke, kakav je slučaj u  postupku protiv optuženih radikala.

Izvor: Al Jazeera i agencije