Zajednička vježba srbijanskih i američkih vojnika

Vježba se održava na temu 'Multinacionalna ojačana četa vojne policije u operaciji očuvanja mira' (Anadolija)

Međunarodna vojna vježba, koja se održava u bazi kod Bujanovca na jugu Srbijom pod nazivom “Obazrivi vuk 19”, počela je u ponedjeljak svečanom ceremonijom i trajat će narednih 10 dana.

Ministarstvo odbrane Srbije je potvrdili da na vježbi sudjeluje 200-ak pripadnika Vojske Srbije i 18. brigade Vojne policije Europskog zapovjedništva Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država.

“Specifičnost ove vežbe ogleda u tome što se na njoj obučavaju pripadnici jedinica vojne policije partnerskih zemalja, uz podršku drugih jedinica Vojske Srbije. Multinacionalna vježba ‘Obazrivi vuk’ je po svom obimu i sadržaju, uz vježbu ‘Platinasti vuk’, jedna od najsloženijih vežbi na kojima se obučavaju jedinice za učešće u multinacionalnim operacijama”, rekao je pukovnik Miroljub Petronijević, načelnik Vojne policije pri komandi Kopnene vojske, koji je ujedno i voditelj vježbe.

Poboljšanje razumijevanja

Cilj vježbe, čija je tema “Multinacionalna ojačana četa vojne policije u operaciji očuvanja mira”, zapravo je unapređenje interoperabilnosti i međusobnog razumijevanja pripadnika vojski partnerskih zemalja na taktičkom nivou u toku izvršenja operacije podrške miru u multinacionalnom okruženju.

Nakon svečanog otvaranja vježbe, pripadnici vojne policije Vojske Srbije priredili su taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme.

Izvor: Agencije