Dodik pozvao vojnike OS BiH da obuku uniforme Vojske RS-a

Dodik je zatražio od komande puka da na sljedećem obilježavanju više od polovine stroja bude obučeno u uniforme bivše Vojske RS-a

 

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ustvrdio je danas da je bila greška odluka o ukidanju Vojske Republike Srpske (VRS), a pod pritiskom međunarodnog faktora formiranje Oružanih snaga BiH.

 

Naglasio je da će se do kraja poštovati odluka Narodne skupštine RS-a o vojnoj neutralnosti.

Tu odluku parlamenta RS-a iz 2017. godine, kako je rekao, treba poštovati i RS je odlučila da bude izvan bilo kojeg vojnog saveza, kako na istoku, tako i na zapadu.

„Nećemo dozvoliti da se bilo ko igra tim odlukama Narodne skupštine RS-a“, kazao je Dodik govoreći danas u banjalučkoj Kasarni “Kozara“, na obilježavanju Dana trećeg pješadijskog (RS) puka Oružanih snaga BiH i Dana VRS-a, prenosi Fena.

‘Vrhovna komanda je u Banjoj Luci’

Poštovat će, kaže, i Ustav BiH, ali i dodaje da, što se njega tiče, za pripadnike Trećeg pješadijskog (RS) puka Oružanih snaga BiH, koji baštini tradiciju bivše vojske RS, „vrhovna komanda je u Banjoj Luci“.

Dodik je ustvrdio da „vojska RS živi u srcima i dušama Srba te da će uvijek biti sposobni pripadnici Trećeg pješadinskog puka Oružanih snaga BiH da brane slobodu RS-a i njenog naroda“, te da će uvijek stati iza njihovih zahtjeva.

Zatražio je od komande tog puka da na sljedećem obilježavanju više od polovine stroja bude obučeno u uniforme bivše Vojske RS-a, jer je to njihov dan.

Ponovio je da, “ukoliko Srbi nemaju RS, nemaju slobode”.

Svečanostima u Kasari „Kozara“, koje su počele predajom raporta predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, te intoniranjem himni BiH i RS-a, među gostima su bili i ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin te načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

Dodikov govor izazvao je dosta reakcija, a član Predsjedništva BiH Željko Komšić najavio je da će ponovo podnijeti krivičnu prijavu protiv Dodika, zbog “izazivanja pobune u Oružanim snagama BiH”.

‘Postoje elementi krivičnog djela’

“Prije nekoliko godina, zbog slične Dodikove namjere vezane za OSBiH, podnio sam krivičnu prijavu zbog počinjenog krivičnog djela kvalifikovanog kao pokušaj izazivanja pobune u OSBiH. Naše pravosuđe, koje su tada podržali stranci, odbacilo je tu krivičnu prijavu, mada su svi nezvanično tvdili kako postoje elementi krivičnog djela. Ovo je slična, ako ne i identična situacija, koja ima elemente podsticanja na pobunu u OSBiH, i to zbog pozivanja da se ne poštuju važeće zakonske norme, a koje se tiču OSBiH, uključujući i zvaničnu uniformu pripadnika OSBiH. U ovom slučaju ja sam spreman postupiti na isti način kao i prije nekoliko godina. Nažalost, očekujem istu reakciju pravosuđa kao i tada – dakle ništa!”, poručio je Komšić, koji je dodao da se nada je “nekima u Sarajevu napokon jasno šta Dodik zapravo hoće, te da je važno da BiH kad-tad, bude članica NATO-a”.

Predsjednik Naše stranke Predrag Kojović smatra da je Dodikov poziv da vojnici tog puka sljedeće godine obuku uniforme Vojske RS rušenje mira. 

„Dodik se ovaj put igra vatrom više nego ikad dosad. To je ona tačka koja, kada bi se desila, više ne bi bilo povratka s puta novih stradanja. Oružane snage BiH su jedno od najvećih dostignuća Dejtonskog mirovnog sporazuma i pokušaj njihovog destruiranja i vraćanja jednog njihovog dijela na ratne staze, makar i na simboličkom planu, u vidu uniforme, rušenje je mira. Uniforma Vojske Republike Srpske jasan je znak neprijateljstva prema BiH. S tom uniformom povezana su najstrašnija sjećanja, na genocid i na druge stravične zločine. Nemoguće bi bilo prihvatiti njihov povratak“, istakao je Kojović, saopćeno je iz Naše stranke.  

Izvor: Agencije