KFOR mijenja znakove duž granice Kosova i Srbije

Bit ćre zamijenjeno 70 znakova na više od 20 različitih lokacija (Reuters)
Bit ćre zamijenjeno 70 znakova na više od 20 različitih lokacija (Reuters)

KFOR, međunarodne mirovne snage pod vodstvom NATO-a, počinju zamjenu natpisnih ploča duž “administrativne crte” Kosova i Srbije, potvrđeno je Politici iz zapovjedništva mirovnih snaga.

Razlog zbog kojeg se ploče mijenjaju, a za što će biti zadužena jedno privatno poduzeće, jeste vrlo loše stanje u kojem se nalaze zbog izloženosti vremenskim prilikama.

Glasnogovornik KFOR-a, Vincenzo Grasso rekao je da se znakovi zamjenjuju kako bi se “izbjeglo da pripadnici KFOR-a i UNMIK-a prekrše sporazum s Vojskom Srbije tako što bi slučajno prešli administrativnu crtu razgraničenja”.

Prema njegovim riječima, “administrativna crta uspostavljena je u vojne svrhe i nema nikakve veze sa službenim sadašnjim ili budućim granicama”.

‘Nema razloga za strah ili zbunjenost’

Odgovarajući na navode novinara da su kosovski Srbi “uplašeni i zbunjeni najavljenim aktivnostima KFOR-a”, rekao je da “nema razloga za strah ili zbunjenost”.

“Ljudi znaju da mogu imati povjerenja u KFOR i zato izdajemo priopćenja u cilju informiranja i izbjegavanja bilo kakvih špekulacija ili neosnovanog straha”, rekao je Grasso.

Objasnio je da se znakovi mijenjaju jer su postavljeni prije dva desetljeća, oštećeni su vremenskim uvjetima, a neki su i uklonjeni.

Najavio je da će biti zamijenjeno 70 znakova na više od 20 različitih lokacija.

Naveo je i kako ti znakovi “nemaju nikakav utjecaj niti važenje za građane, nego predstavljaju referencu samo za osoblje KFOR-a i UNMIK-a”.

“KFOR ne uspostavlja granice, nepristran je i ne favorizira nikoga”, zaključio je Grasso.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO