Prvomajski protesti u regiji: ‘Sistem više radi za tajkune, a manje za građane’

Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine 1. maj je obilježio ispred direkcije Željezare Zenica (Anadolija)

Prvomajska protestna okupljanja u zemljama našeg regiona i ove godine su za temu imala prava radnika.

Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine 1. maj je obilježio ispred direkcije Željezare Zenica, odakle su vlastima i poslodavcima upućene poruke da se status radnika u svim sektorima mora poboljšati.

Predstavnici SSS BiH, te Željezare Zenica položili su cvijeće na spomen-obilježje poginulim borcima koji su bili dio ovog kolektiva.

Uslijedilo je i obraćanje predsjednika SSS BiH, Selvedina Šatorovića te čitanje prvomajskog manifesta u kojem se traži poboljšanje statusa radnika u svim sektorima kao i apel vlastima da usvoje zakone koji će dodatno zaštiti radnike.

Šatorović je rekao kako se problemi radnika moraju rješavati sistemski, te da će se poboljšanjem njihovog statusa smanjiti odliv radne snage u inostranstvo, prenosi Anadolija.

‘Za veće plate, opstanak i ostanak’

„Sama činjenica da smo jedini dio Evrope gdje nemamo definisanu najnižu cijenu rada govori da su radnici u poprilično nezavidnom položaju. Mi smo poslali jasnu poruku vladi da se utvrdi minimalna plata u iznosu 70 posto prosječne plate u Federaciji BiH plus topli obrok plus regres plus prevoz i jedino na taj način će dovesti u razmišljanje one koji su odlučili da odu van BiH. Puno je žrtava dato za ovu državu da bi je olako prepustili“, ističe Šatorović.

U Beogradu, učesnici prvomajskog sindikalnog protesta krenuli su iz centra grada do spomenika Dimitriju Tucoviću na Trgu Slavija, noseći veliki transparent „Za veće plate, za opstanak i ostanak“, prenijela je agencija Beta.

Sindikat na Kosovu podsjeća da je obećano da će minimalna plata iznosti 250 eura, ali da to nije realizovano

Protestna šetnja počela je pošto je na skupu ispred zgrade Doma sindikata, gdje su se učesnici okupili u podne, zatraženo da država poštuje prava radnika.

Predsjednik Udruženih granskih sindikata Nezavisnost Zoran Stojiljković rekao je da sindikalci treba da oroče svoje zahtjeve i da se mora donijeti novi Zakon o radu.

„Nemam više živaca da sedim na socijalnom ekonomskom savetu bez rezultata“, rekao je Stojiljković i ocenio da sadašnji sistem više radi za „tajkune, a manje za građane“.

Grah i potpisi u Zagrebu

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović rekao je da su sindikalci danas u prilici da se opet bore „za tri osmice“, odnosno, za osmosatno radno vrijeme i isto toliko odmora i kulturnog obrazovanja.

„Radniku u Srbiji perfidno se produžava radni dan, a smanjuju prava. Minimalna zarada nije dovoljna za opstanak“, napomenuo je Orbović. 

U Zagrebu, Međunarodni praznik rada obilježava se u Parku Maksimir gdje je besplatan grah i karanfile građanima dijeli gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, dok sindikati prikupljaju potpise građana za referendum protiv rada do 67. godine.

Sindikati u Zagrebu prikupljaju potpise građana za referendum protiv rada do 67. godine

U Prištini, Unija nezavisnih sindikata Kosova (UNSK) okupila je pedesetak radnika i penzionera u znak protesta zbog gubitka radnih mjesta, niskih plata radnika i penzionih šema. 

Protest pod motom „1. maj, malo drugačije“ održan je ispred Narodnog pozorišta Kosova, u blizini zgrade Vlade Kosova, sa zahtevima da se poštuju kolektivni ugovori, da se poveća vrednost minimalne plate, da se regulišu penzione sheme i da se obezbedi zdravstveno osiguranje. 

Predsednik UNSK-a Avni Ajdini izjavio je da Sindikat i radnici imaju mnoštvo zahtjeva za realizaciju, ali da je sve ostalo samo na obećanjima. Ajdini je podsetio da je obećano da će minimalna plata iznosti 250 eura, ali da to nije realizovano. 

Na Kosovu, kako je naglašeno, veliki problem predstavlja i ugroženost radnika na radnim mestima, posebno u građevini. Tokom 2018. godine na radnom mestu su poginule 23 osobe, dok su 104 osobe povređene. Ovaj fenomen se nastavlja i tokom ove godine. 

Inače, danas na Međunarodni dan za rada protestovale su i članice Ženske mreže Kosova kako bi podigle glas protiv diskriminacije zasnovane na rodnoj pripadnosti pri prijemu na posao i zbog nejednakih zarada.

Izvor: Agencije