Crna Gora: Sindikat odustao od prvomajske protestne šetnje

Staro pravilo je na snazi do kraja 2020. godine (Ilustracija)

Unija slobodnih sindikata Crne Gore, vodeće crnogorsko sindikalno udruženje, odustala je od organizacije prvomajske šetnje u srijedu pošto je Uprava policije zabranila okupljanje i govore ispred zgrade Vlade Crne Gore.

“Na taj način oduzet je smisao prvomajskoj protestnoj šetnji koja, osim čuvanja tradicije i slanja poruka o nužnosti radničke borbe i solidarnosti, podrazumijeva i poruku koju šaljemo vladi Crne Gore o aktualnom trenutku u našoj zemlji i očekivanju zaposlenih i građana”, priopćeno je iz Unije slobodnih sindikata.

Crnogorska policija priopćila je da nije zabranila šetnju, već samo prolazak i zadržavanje pored zgrade crnogorske Vlade, pozivajući se na Zakon o javnim okupljanjima u kojim je predviđeno da se “okupljanje mora održati 10 metara od štićenog objekta”.

Drugo po brojnosti sindikalno udruženje u Crnoj Gori, Savez samostalnih sindikata, već niz godina ne orgnizira protestne šetnje 1. maja, već se javnosti obraća proglasom u kojem upozorava “na težak položaj radnika u Crnoj Gori”.

Posao čeka 38.000 Crnogoraca

Prosječna plaća u Crnoj Gori iznosi 510 eura.

Ipak, manje od prosječne plaće prima, prema službenim podacima, više od tri četvrtine zaposlenih Crnogoraca.

Plaću manju od 250 eura ima 77.000 radnika od ukupno 195.000 građana Crne Gore koji imaju posao.

Na zavodu za zapošljavanje posao čeka 38.000 Crnogoraca.

Crnogorski premijer Duško Marković u poruci u povodu Međunarodnog praznika rada naveo je da danas, u odnosu na početak mandata njegove vlade, u Crnoj Gori ima 15.000 više zaposlenih.

“Cijeli set mjera za unapređenje položaja radnika – poput izmjene radnog vremena u javnoj upravi, uvođenja slobodne nedjelje u sektoru trgovine i povećanja minimalne zarade za 15 posto sa smanjenjem poreznog opterećenja rada, pozitivno će utjecati na kvalitetu života gotovo stotine hiljada zaposlenih i njihovih porodica”, saopštio je Marković.

Izvor: Agencije


Povezane

I dok stotinjak partija koliko ih ima u BiH, deklarativno sve svoje snage, um i mogućnosti, koristi kao da pomogne i zaštiti radnike, koristi da od BiH napravi evropsku državu sa evropskim standardom, a u stvarnosti brinu samo da čvaknu koju fotelju, dotle oni koji uporno glasaju za njih psuju, pljuju i svoje nezadovoljstvo tabire po društvenim mrežama.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO