Vanredno stanje u Zagrebu zbog kineskog premijera

Plenković i Li Keqiang u protekle su se dvije godine susreli pet puta (Igor Kralj / Pixsell)

Predsjednik Državnog vijeća Narodne Republike Kine, zapravo kineski premijer, Li Keqiang stigao je u službeni posjet Hrvatskoj na poziv premijera Andreja Plenkovića, a tim su povodom uvedene stroge mjere sigurnosti i posebna regulacija prometa u Zagrebu.

Najavljeno je da će na osiguranju posjeta biti angažirano između 600 i 800 policajaca.

Kineski premijer stigao je u misiju jačanja odnosa sa zemljama srednje i istočne Europe, koje Kina želi snažnije uključiti u svoj megaprojekt “Jedan pojas, jedan put”, a doputovao je s izaslanstvom od 250 ljudi, nastavljajući intenzivne kontakte Pekinga i Zagreba posljednjih nekoliko godina.

U Hrvatskoj će boraviti do petka, te će, među ostalim, sudjelovati na sastanku šefova vlada zemalja srednje i istočne Europe i Kine.

Zbog dolaska premijera Keqianga i brojnog kineskog izaslanstva policija je najavila da će diljem Zagreba u utorak navečer i tijekom srijede u nekoliko navrata prekidati promet, javlja Jutarnji list.

Posebna regulacija prometa, prenosi zagrebački dnevnik, pozivajući se na policiju, mogla bi stvoriti manje zastoje i gužve na zagrebačkim ulicama.

Zagrebačka policija objavila je i karte s preporučenim pravcima kretanja te zamolila građane za strpljenje i suradnju.

Kineski premijer prvi put u Hrvatskoj

Riječ je o prvom posjetu kineskog premijera Hrvatskoj, a predsjednici vlada Plenković i Li Keqiang u protekle su se dvije godine susreli pet puta, među kojima i tijekom posjeta premijera Plenkovića Kini u studenome prošle godine u Pekingu.

Osim s Plenkovićem, gost iz Kine sastat će se i s predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem, te hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović.

Planirano je i da posjeti gradilište Pelješkoga mosta, koji gradi kineski konzorcij, uz poruku iz hrvatske vlade po kojoj je “izgradnja Pelješkoga mosta – trenutačno najvećeg infrastrukturnog projekta u Hrvatskoj – najvidljiviji simbol suradnje Hrvatske i Kine”.

Osim spomenutog sastanka šefova vlada zemalja srednje i istočne Europe i Kine, Plenković i Li Keqiang u Dubrovniku će otvoriti Poslovni forum za poduzetnike iz Kine i 16 europskih zemalja. Forum će okupiti približno 1.000 sudionika, od kojih 400 iz Kine, a teme panela bit će suradnja na području infrastrukture i ulaganja, proizvodnje, inovacija, trgovine, turizma i kulture.

Izvor: Agencije