Kineski premijer stiže u Hrvatsku uz jake mjere osiguranja

Andrej Plenković, Li Keqiang
Andrej Plenković je u novembru boravio u posjeti Kini, gdje je susreo i s Li Keqiangom (EPA)

U utorak poslijepodne u Hrvatsku stiže kineski premijer, odnosno predsjednik Državnog vijeća Narodne Republike Kine Li Keqiang, koji bi u srijedu službeni posjet Zagrebu trebao započeti susretom s hrvatskim kolegom, premijerom Andrejom Plenkovićem, a zatim i s predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem te predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović.

Dan kasnije Keqiang će boraviti u Dubrovniku, gdje će biti održan summit Kine i šefova država i vlada 16 zemalja srednje i istočne Europe te poslovni forum.

Keqiang, u čijoj će pratnji, kako prenose hrvatski mediji, biti više stotina članova delegacije, obići će na jugu Hrvatske u društvu domaćina gradilište Pelješkog mosta, koji gradi kineska državna kompanija China Road and Bridge Corporation.

U Zagrebu se očekuje da će ovaj posjet dati novi zamah jačanju odnosa dviju zemalja.

Na summitu se očekuje velik sudionika, od čega nekoliko stotina poslovnih ljudi iz Kine te Hrvatske i ostalih zemalja sudionica.

Plenkovićeva petodnevna posjeta Kini

Hrvatski premijer je u studenome prošle godine boravio u petodnevnom posjetu Kini, gdje je sudjelovao i na poslovnom forumu Hrvatska – Kina te se susreo s najvišim kineskim političkim dužnosnicima, predsjednikom Xi Jinpingom i premijerom Li Keqiangom, i održao niz radnih sastanaka s čelnicima kineskih kompanija.

Forum je okupio predstavnike tridesetak hrvatskih i više od 130 kineskih kompanija, a Plenković je tada rekao da Hrvatska ima povoljan geografski položaj u središtu Europe, a kao članica Europske unije, dio je velikog europskog tržišta od 500 miliona stanovnika, što predstavlja veliku priliku za kineske kompanije zainteresirane za suradnju.

Otvarajući forum, hrvatski premijer je pozvao kineske kompanije na ulaganja u Hrvatsku, posebno u željezničku infrastrukturu i luke te poručio da Hrvatska želi povećati izvoz u Kinu i uravnotežiti trgovinsku razmjenu.

Također je naglasio važnost suradnje s Kinom u inicijativi Kina+16 zemalja srednje i istočne Europe koja, kako je rekao, predstavlja možda najsustavniji redovni dijalog Kine s dijelom zemalja EU-a.

Dolazak kineskog premijera prate iznimno jake mjere osiguranja.

Uoči posjeta, Ravnateljstvo policije izvijestilo je da će na zagrebačkom i dubrovačkom području biti mogući povremeni zastoji i manje gužve te pozivaju građane na strpljenje i suradnju s policijskim službenicima.

Predsjednik Narodnog vijeća Kine u službenom posjetu Hrvatskoj bit će od 9. do 12. travnja, pri čemu će u Zagrebu biti 9. i 10. travnja, dok će 11. i 12. travnja provesti u Dubrovniku na sastanku 16+1.

“Zbog brojnosti štićenih osoba i delegacija radi se o iznimno složenom osiguranju, najsloženijem ikad koji je radila hrvatska policija, iako je dosad odradila mnoga zahtjevna osiguranja”, rekao je u ponedjeljak zamjenik glavnog ravnatelja policije i šef stožera osiguranja službenog posjeta Josip Ćelić.

Blizu 1.500 policajaca angažirano u osiguranju

U Zagrebu će u osiguranju sudjelovati između 600 i 800 policajaca, a na području dubrovačko-neretvanske županije više od 900, kazao je Ćelić.

Dodao je da su za osiguranje angažirani službenici temeljne, interventne, kriminalističke, specijalne i granične policije te da su stručne službe provele su sve potrebe mjere zaštite na kopnu, moru i u zraku.

Ćelić je zamolio građane da budu strpljivi i da što bolje surađuje s policijom, koja će u minimalnoj mjeri ometati njihov svakodnevni život.

Zagrepčani su tijekom vikenda dobili obavijesti i potrebne upute, a zagrebačka policija je u ponedjeljak na svojim internetskim stranicama u formi karata objavila preporučene pravce kretanja.

Dubrovačka policija preporučene pravce kretanja trebala bi objaviti u utorak.

Izvor: Agencije