BiH suspendirana u Vijeću Evrope do kraja godine

Izaslanstvo BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope broji deset članova (EPA)
Izaslanstvo BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope broji deset članova (EPA)

Bosna i Hercegovina će do kraja ove godine biti suspendirana iz rada Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (PSVE) zbog toga što u roku šest mjeseci od održanih općih izbora nije imenovala nove predstavnike u tome tijelu, rekao je u ponedjeljak predstavnik Vijeća Evrope u BiH.

„BiH do kraja ove godine neće moći učestvovati u radu PSVE-a. To znači da BiH neće učestvovati prilikom donošenja jedne od najvažnijih odluka koja će biti donesena tokom ove godine, a to je imenovanje novog generalnog sekretara Vijeća Evrope“, rekao je šef ureda Vijeća Europe u BiH, ambasador Drahoslav Štefanek.

On je rekao kako predstavnici BiH neće učestvovati u radu Parlamentarne skupštine najstarije evropske organizacije tokom tri zasjedanja, ali niti u odborima PSVE-a.

Rok od šest mjeseci

Prema pravilima Vijeća Evrope, države članice moraju imenovati nove članove izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini najkasnije šest mjeseci od dana održavanja izbora.

U suprotnom slijedi privremena suspenzija učešća u radu Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, podsjećaju agencije.

Izaslanstvo BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope broji deset članova.

Izvor: Agencije


Povezane

Ustavni sud BiH nedavno je poništio rješenja kantonalnih sudova u Mostaru i Širokom Brijegu o pretvaranju državnog zemljišta u građevinsko, koje općine Čitluk i Ljubuški dalje prodaju preduzetnicima. Međutim, na vidjelo je izbio širi problem koji se vuče već godinama otkad je društveno vlasništvo postalo konkretna imovina koja u BiH nikad nije podijeljena između različitih […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO