Srbija: Djeca u prvi razred samo sa potvrdom o vakcinisanju

Cijepljenje
Ne može se dozvoliti da borba protiv jedne bolesti bude na štetu napretka ostvarenog u borbi protiv drugih bolesti (EPA)

Srbijanski ministar prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, izjavio je danas da je potvrda o vakcinisanju djeteta obavezna prilikom upisa đaka u prvi razred i da roditelji tu obavezu treba da ispune do 1. septembra.

Država neće biti blagonaklona prema roditeljima koji se ogluše o ovu obavezu i oni će snositi sankcije, među kojima je krajnja izuzeće iz porodice. Ministarstvo prosvjete insistira na vakcinisanju djece i daje rok do 1. septembra svim roditeljima koji to nisu do sada učinili, rekao je Šarčević gostujući na Prvom programu Radio Beograda.

Govoreći o zadatku racionalizacije škola, koji podrazumijeva vertikalno spajanje u manjim, slabije razvijenim sredinama, ministar zaključuje da je riječ o velikom poslu koji su mnogi do sada izbjegavali.

“Postoje opštine koje su se sa 20.000 stanovnika stopile na dvostruko manje, imaju 10 isturenih odeljenja sa po pet, šest đaka, koji će ostati u svojim zgradama. Nećemo nijednog od njih navoditi da putuju 20 kilometara do škole. Ima i škola koje sa toliko učenika imaju direktora, sekretara i još osoblja”, objašnjava Šarčević. 

U ovom slučaju, naveo je ministar, najveća je bojazan za radna mjesta.

Prilika za zaposlenje

Prema njegovim riječima, prilikom spajanja škola vodiće se računa o adekvatnoj blizini i pedagoškom ambijentu, a da će škole koje ostaju prazne biti pretvorene u mjesta za đački turizam, po ugledu na evropske zemlje.

Na taj način selo će oživjeti na drugačiji način, a mladi u njemu dobiti priliku za zaposlenje, kaže Šarčević.

Ministar prosvjete naglasio je još jednom da je zabrana zapošljavanja u javnom sektoru u prosvjeti stvorila kontraefekte. 

“Mladi prosvetni radnici, većinom žene, imaju status na privremenim i povremenim poslovima. Insistiram da se zabrana ukine prvo u prosveti, jer to neće koštati državu ništa, ostaje isti broj radnih mesta, a samo se menja status zaposlenih”, ističe Šarčević.

Stalno zaposlenje daje dodatne finansijske mogućnosti prosvjetnim radnicima, mogućnost da podignu stambeni kredit, osnuju porodicu i time doprinesu natalitetu države, zaključio je ministar prosvjete Srbije.

Izvor: Agencije