Haradinaj: Ja sam američki vojnik

Primjenjujem naređenje u odnosu na situaciju na terenu, poručuje Haradinaj (EPA)

Premijer Kosova Ramush Haradinaj, koji boravi u SAD-u, ponovio je da su odnosi između Kosova i SAD dobri, a da je taksa od 100 posto na srpsku i bosansko-hercegovačku robu uvedena “protiv interesa Srbije i Rusije na Balkanu”, prenosi Gazeta Blic

Za sebe je rekao da je “američki vojnik na terenu koji izvršava naredbe”. 

“Naši stavovi su slični onome za šta se Amerika zalaže, a oni koji su na terenu su svjesni toga, a ja sam vojnik Amerike na terenu”, rekao je Haradinaj, te dodao da se to odnosi prije svega na Rusiju i Srbiju.

On je naveo i da samo “primjenjuje naređenje u odnosu na situaciju na terenu” i da vjeruje da se “jačanjem Kosova jačaju i američki interesi i uklanjaju ruski i drugi interesi”.

Haradinaj bio pod sankcijama

Haradinaj je u petak otputovao u SAD, najavljujući da će imati sastanke sa američkim zvaničnicima, navodi Gazeta Blic.

Prištinski Lajmi, je međutim, ranije prenio, pozivajući se na izvore iz Haradinajevog kabineta, da se neće sastati sa američkim zvaničnicima, već s predstavnicima albanske katoličke zajednice. 

Inače, Haradinaj je zbog uvođenja 100 posto većih taksi na proizvode iz Srbije, od kraja prošle godine bio pod sankcijama SAD-a, tako što mu je onemogućeno dobijanje vize, pa tako nije mogao da prisustvuje tradicionalnom Molitvenom doručku u Washingtonu, početkom godine, iako je bio pozvan.

Izvor: Agencije


Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada